Nova bruka
163

BiH bez predstavnika na konferenciji najmoćnijih političara svijeta, o našoj zemlji pričao Vučić

Ervin Mušinović
Vučić u Minhenu (Foto: Beta)
Vučić u Minhenu (Foto: Beta)
U Minhenu se održava Međunarodna konferencija o sigurnosti na kojoj učestvuju najmoćniji političari svijeta. Bosanskohercegovački državnici odlučili su da se ne pojave na konferenciji, tako da o unutrašnjim pitanjima BiH privatne stavove iznosi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
U Minhenu svake godine najmoćniji političari svijeta razgovaraju o miru, no Međunarodna konferencija o sigurnosti nije samo pozornica za moćnike, nego je prije svega mjesto bilateralnih susreta iza zatvorenih vrata.

Bosanskohercegovački državnici su, umjesto da lobiraju na bilateralnim susretima iza zatvorenih vrata za interese BiH, odlučili da zatvore vrata i isključe BiH s ovog važnog događaja.

Konferenciji su trebali prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) i/ili ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turkovića (SDA). Još uvijek nije poznat konkretan razlog zbog kojeg Tegeltija i Turković nisu otišli u Minhen s obzirom na to da prema zvaničnim najavama nemaju zakazane nikakve posjete van BiH kao ni obaveze unutar zemlje.

Tegeltija je jučer uputio čestitku predsjednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, državnom rukovodstvu i svim građanima Srbije povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije dok se ministrica Turković "ukazala" na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za koju se od ranije znalo da će završiti bez usvajanja ijedne tačke dnevnog reda.

Jedna od tema Međunarodne konferencije o sigurnosti u Minhenu bio je i Zapadni Balkan, a stanje o BiH najmoćnijim političarima svijeta opisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i to na osnovu lične percepcije i vanjskopolitičkih interesa zvaničnog Beograd.

Javnost je već informisana da je Vučić specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Richardu Grenellu prenio u Minhenu da je "pomalo zabrinut za situaciju u BiH poslije odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj padne pod ingerenciju BiH".

Poslije završenog posla u Minhenu predsjednik Srbije danas će u Beogradu primiti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu bh. entiteta RS-a Željku Cvijanović s kojim će razgovarati o unutrašnjim pitanjima u BiH,

Za vrijeme dok je Vijećem ministara BiH predsjedavao Denis Zvizdić (SDA), a dužnost ministra vanjskih poslova BiH obnašao Igor Crnadak (PDP), skoro nije bilo nijednog važnog događaja na kojem BiH nije bila prisutna. Članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku čak je i smetalo vanjskopolitičko djelovanje Denisa Zvizdića upravo zbog toga što Zvizdić na sastancima sa svjetskim liderima nije imao podanički stav prema zvaničnom Beogradu.

Javnost pamti negodovanje Dodika i vlasti Srbije, ponajviše ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, zbog stava koji je Zvizdić zauzeo u maju 2019. godine na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o nepromjenivosti granica na Zapadnom Balkanu.

Zbog toga se s pravom postavlja pitanje da li Dodik preko predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltija pokušava učiniti BiH nevidljivom u međunarodnim odnosima, ali i šta radi ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja bi trebala biti najaktivnija kada je riječ o vanjskopolitičkom predstavljanju naše zemlje.

Konferencija u Minhenu nije prva konferencija na koju nije bilo predstavnika BiH. Prošlog mjeseca BiH se obrukala na međunarodnoj sceni s obzirom na to da nije imala predstavnika na prestižnom skupu u švicarskom Davosu gdje je također jedna od tema bio Zapadni Balkan.