Nova obećanja
0

BiH 2013. preuzima kontrolu nad vazdušnim prostorom

SRNA
Bosna i Hercegovina će najkasnije do 2013. godine preuzeti kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, rekao je danas zamjenik generalnog direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Marinko Simunović.

Taj posao sada obavljaju agencije za pružanje usluga kontrole letenja Srbije i Crne gore (SMATSA) i Hrvatska kontrola vazdušnog saobraćaja (CCL).

Simunović je na koferenciji za novinare povodom 7. decembra, Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva, naglasio da su aktivnosti u okviru Projekta upravljanja vazdušnim saobraćajem u BiH u velikoj mjeri realizovane i da će Agencija za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju BiH uskoro preuzeti kontrolu vazdušnog prostora.

Za realizaciju projekta BHATM Evropska banka odobrila je 16,7 miliona eura kredita. Projekat je pokrenulo nadležno Ministarstvo komunikacija i saobraćaja, a usvojilo ga je Vijeće ministara.

Realizacija projekta odvija se kroz sedam radnih paketa - organizacija vazdušnog prostora, oblasna i terminalna kontrola vazdušnog saobraćaja, služba vazduhoplovnog informisanja, meteorološki servis, razvoj i upravljanje ljudskim resursima, komunikacije i radarsko pokrivanje.