BiH
9

Biciklistički maratonci iz Kragujevca stigli u Stari Grad

Klix.ba
Učesnici XII tradicionalnog tandem biciklističkog maratona “Kragujevac-Mostar 2015.” dočekani su danas u Starom Gradu.

Umjesto tradicionalnog dočeka u parku At Mejdan, zbog visokih temperatura, bicikliste je načelnik Ibrahim Hadžibajrić dočekao na platou ispred zgrade Općine. Biciklistički maraton krenuo je iz Kragujevca 22. jula, a njihov krajnji cilj je Mostar gdje planiraju stići za dva dana, te prisustvovati tradicionalnim skokovima sa Starog mosta.

Hadžibajrić je podsjetio da su Općina Stari Grad i Kragujevac vezani pobratimskim odnosima već tri godine i da svake godine Stari Grad ugosti učesnike maratona.

“Želim vam dobrodošlicu u Sarajevo i nadam se da ćete se osjećati kao kod svoje kuće. Želim i da vam nastavak puta prodje bez problema i da uspješno završite maraton”, kazao je Hadžibajrić.

Za podršku koju pruža ovom projektu Hadžibajriću je uručena i plaketa za izuzetan doprinos afirmaciji sportskih, kreativnih i intelektualnih potencijala osoba oštećenog vida i očuvanju tradicije ove manifestacije, kao i knjiga “Pogled”, autora Jovana Pavlovića-Bojadžića.

Prenoseći svoje impresije sa puta koji su prešli od Kragujevca do Sarajeva, Goran Nikolić, generalni sekretar Paraolimpijske akademije “Junior”, kazao je da ovaj maraton voze srcem i da im ništa nije teško.

"Mi dolazimo u sjajnom sastavu odgovornih, obrazovanih i uspješnih ljudi, koji su 12 godina radili na jednom projektu koji je bio vizija, a ono što će se dogoditi naredne godine u Kragujevcu bit će od velikog zanačaja i za osobe s invaliditetom iz BiH", najavio je Nikolić.

“Naši rezultati dali su nam slobodu da iniciramo izgradnju jedinstvenog u regionu Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom koji će biti izgrađen u Šumaricama, na lokaciji koju je obezbijedio grad Kragujevac i nadam se da ćete biti sa nama na otvorenju,” dodao je.

Ovogodišnji maraton tandem biciklista se održava u godini veoma važnog jubileja, jer je prije tačno deset godina UNESCO pod svoju zaštitu kao dio svjetske kulturno-historijske baštine stavio i rute kojima oni prolaze, a to su Stari most u Mostaru i Baščaršiju. Upravo to je istakao i Nikolić, koji je čestitao svim građanima BiH ovaj jubilej.

“Izražavamo i zadovoljstvo što su Općina Stari Grad i grad Kragujevac prve dvije lokalne samouprave koje su nakon ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije potpisale Povelju o bratimljenju i time nam dali pozitivni vjetar u leđa da na ovom maratonu prijateljstva istrajemo i da nam ne smeta ni kiša ni vrućina,” kazao je Nikolić.

Plaketu u znak zahvalnosti učesnici maratona uručili su i Dautu Bašoviću, direktoru hotela “Saraj” u kojem tradicionalno odsjedaju. Učesnici XII tradicionalnog tandem biciklističkog maratona “Kragujevac-Mostar 2015.” iz Sarajeva ka Mostaru kreću sutra, u jutarnjim satima.