BiH
9

Biciklistički maraton "Kragujevac-Mostar" stigao u Sarajevo: Biciklisti koji pedalaju srcem

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Slijepi biciklista Lazar Filipović već tradicionalno sa svojim pilotom Markom učestvuje na biciklističkom maratonu "Kragujevac-Mostar" koji voze biciklisti Paraolimpijske akademije "Junior" koji je prije dva dana krenuo iz Mostara.

Ovaj tandem mnogo voli glavni grad Bosne i Hercegovine, a u izjavi za Klix.ba ističu kako se uvijek vole odazvati pozivu organizatora i preći rutu od od Kragujevca do Sarajeva.

"Na ovaj način se pripremamo i za predstojeće Evropsko prvenstvo, a ovo nam je postala tradicija. Prva ruta je bila od Kragujevca do Užica, a onda do Višegrada do Sarajeva. Narod nas već prepoznaje, javljaju se i svuda smo dobrodošli. Ovaj način biciklizma predstavlja sportski karakter i definitivno je više je od igre. Već 13 godina dolazimo u Mostar, a ovo je jedan od načina da povežemo gradove u Srbiji i BiH“, kazao je Filipović.

Ističe kako voli doći i na manifestaciju skokova na Bentbaši jer je Sarajevo drugačiji grad od ostalih u regionu. Generalni sekretar Paraolimpijske akademije "Junior“ Goran Nikulić izjavio je da je do ideje za pokretanje manifestacije došlo nakon obnove Starog mosta u Mostaru 2004. godine.

"Kragujevac i Mostar su pobratimljeni gradovi, a Općina Stari Grad Sarajevo i Kragujevac su prvi na području bivše Jugoslavije potpisali ugovor o bratimljenju.

Svake godine na manifestaciji učestvuje između 15 i 20 učesnika, a ovo predstavlja omiljenju destinaciju za sve bicikliste s obzirom na rutu kojom prolaze. Veliki problem su nam finansije koje bi dovele do većeg karavana koji bi imao i do 50 biciklista. Učestvuju također ljudi i iz Čačka, Beograda i Kruševca“, ističe Nikulić.

Dodaje kako biciklisti pedalaju srcem i sve rade sa zadovoljstvom.

Inače, trinaesti tradicionalni tandem biciklistički maraton “Kragujevac - Mostar 2016.” koji voze biciklisti Paraolimpijske akademije "Junior" krenuo je 27. jula put Mostara. Biciklistički maraton ima četiri etape i to Kragujevac - Užice, Užice - Višegrad, Višegrad - Sarajevo i Sarajevo - Mostar.