Gdje je Bosna?
150

Biciklistička "Trka kroz Srbiju" počinje u - Istočnom Sarajevu

I. P.
Biciklistička utrka "Trka kroz Srbiju", koja imenom aludira da se vodi isključivo u susjednoj zemlji, ove godine startovat će iz Bosne i Hercegovine, odnosno pokraj njenog glavnog grada.

Naime, ovogodišnja trka Kroz Srbiju startovat će 30. jula iz Istočnog Sarajeva, a gradovi domaćini etapa biće i Priboj, Mionica i Požarevac, u kojem će se 2. augusta završiti 59. izdanje trke Kroz Srbiju.

Kako je ranije potvrđeno za B92, karavan sa 400 učesnika u trci bez zaustavljanja će preći granični prelaz izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine, što je "jedinstven slučaj u svijetu".

Svakako možemo reći i da je, ako ne jedinstven, onda bar simboličan slučaj, da se utrka u okviru Svjetske biciklističke federacije, a koja se "proširi" na dvije države, zadrži ime samo jedne. Svakako, jedan Tour de France se održava nerijetko dijelom u Španiji ili Belgiji, ali zbog specifičnosti odnosa Srbije i BiH jasni su razlozi mogućeg nezadovoljstva.

Kako je za RTS ranije izjavio direktor Trke Kroz Srbiju Vladimir Kuvalja, ove godine se radi na "promociji turizma Srbije i Republike Srpske".

Inače, Trka kroz Srbiju ili Tour de Serbie do sada je bila biciklistička etapna trka po Srbiji, vozi se ljeti i spada u drugu kategoriju Svjetske biciklističke federacije.