Druga etapa
241

Biciklistička karavana iz Bihaća stigla u Rajlovac: Još 135 kilometara do Potočara za žrtve genocida

Piše: E. S. H.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Učesnici 13. Biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica stigli su u kasarnu Rajlovac u Sarajevu odakle će sutra nastaviti put prema Potočarima.

Biciklisti su iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, SAD-a, Holandije i Mađarske, a preći će ukupno 500 kilometara odajući na taj način počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Sutra u 7 sati kreću iz Rajlovca na put dug još 165 kilometara do Potočara.

"Svake godine ima sve više interesanata. Biciklistički maraton ima za cilj da na jedan sportski način, putujući od sjeverozapada prema istoku, od Une do Drine i pod parolom 'Da se ne zaboravi i ne ponovi', prisjetimo svih žrtava genocida. Na jedan način, suosjećajući se sa sportašima koji su stradali, gajimo kulturu sjećanja, obilježavamo značajne datume i želimo da otrgnemo od zaborava ono što se desilo", izjavio je za Klix.ba Ermin Lipović.

Podsjetio je da ove godine učestvuje oko 270 učesnika iz deset zemalja, iz cijele BiH i ljudi svih nacionalnosti koji su željeli odati počast žrtvama.

"Završena je druga etapa koja je malo lakša od prve i zadnje. Bilo je ugodno voziti. Sutra je treća i završna etapa koja ima dva teška dijela. Nišićka visoravan i Karaula. Mi ćemo se potruditi da kao jedan tim sve prođe kako treba i da 13. put donesemo našu parolu 'Da se ne zaboravi i ne ponovi' ono što se desilo u BiH", kazao je Lipović.

Prema planu kraj druge etape i noćenje je danas u Sarajevu, a sutra bi biciklisti bi trebali da stignu u Srebrenicu. Oni će 11. jula u Memorijalnom centru Potočari prisustvovati zajedničkoj dženazi i ukopu posmrtnih ostataka 71 žrtve genocida u Srebrenici, počinjenog u julu 1995. godine.

Genocid su izvršili pripdanici Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju "Škorpioni", pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, zajedno s nekoliko stotina grčkih i ruskih dobrovoljaca.