{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biciklisti vozili za zaštitu austrougarske pruge Čapljina - Dubrovnik

F
18.4.2011. u 09:23
0
8
Biciklisti vozili za zaštitu austrougarske pruge Čapljina - Dubrovnik
0
Biciklisti vozili za zaštitu austrougarske pruge Čapljina - Dubrovnik
Foto: MTB.ba
Više od stotinu biciklista iz Sarajeva, Mostara, Čapljine, Ljubuškog, Tomislavgrada i drugih mjesta sudjelovalo je u nedjelju u rekreativnoj vožnji Hutovo blato – uskotračna pruga, kojom se željela skrenuti pažnju na turistički potencijal ovog kraja te pozvati mjerodavne organe da zaštite i očuvaju dijelove bivše uskotračne željezničke pruge Čapljina – Dubrovnik iz austrougarskog razdoblja, koja je ukinuta 1976. godine.
U posljednje vrijeme primijećeno je da se dijelovi stare pruge otuđuju te se prodaju u staro željezo. Tako već sad jedan dio starog metalnog željezničkog mosta nedostaje čime je ugrožena prohodnost ovom trasom.

Kako bi spriječili ovakve događaje, koji su česti i u drugim dijelovima BiH, odnosno kako bi ukazali na ove nezakonite radnje, odlučili smo organizirati jednu masovniju vožnju kako bi se pokazalo javnosti da ovakva mjesta treba zaštiti i očuvati, jer se mogu koristiti za mnoge rekreativne svrhe, prije svega za brdski biciklizam, istaknuli su organizatori ove akcije Udruženje brdskih biciklista MTBA.

Na dan vožnje sniman je i dokumentarni filma o zaboravljenim mostovima na austrougarskim cestama i prugama, kojim se također želi ukazati na loše stanje u kome se ovi objekti nalaze, ali i pokazati da postoji interes za pretvaranje ovakvih putova u rekreativne staze.

Inače, proteklih mjeseci organizirano je čišćenje obraslih usjeka na trasi koja je sada prohodna, pa je održavanje jučerašnje vožnje ujedno bilo svečano otvaranja staze, za što su organizatori dobili podršku i od Uprave Javnog poduzeća Park prirode "Hutovo blato", koja je za sve sudionike osigurala ručak po završetku vožnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: