UG Giro di Sarajevo
0

"Biciklisti se ne poštuju u saobraćaju"

FENA
Udruženje građana Giro di Sarajevo je povodom nedavne saobraćajne nesreće u mjestu Špionica, u kojoj je smrtno stradao biciklist H. S., upozorilo na veoma nisku razinu opće kulture učesnika u saobraćaju, što ugrožava sigurnost svih učesnika, a posebno biciklista.

UG Giro di Sarajevo podsjeća da Zakon o osnovama sigurnosti u saobraćaju striktno navodi da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju te da slobodno mogu koristiti dio kolovozne trake za prijevoz.

"To u većini slučajeva u Bosni i Hercegovini nije slučaj – biciklisti se ne poštuju kao ravnopravni učesnici u saobraćaju, izguruju se s kolovoza, uz redovno verbalno i fizičko vrijeđanje. U težim situacijama, dešavaju se i nezgode s fizičkim ozljedama i fatalnim ishodima. Svjesni smo također činjenice da nisu ni svi biciklisti propisni učesnici u saobraćaju i da svojim nepropisnim ponašanjem i neadekvatnom opremom doprinose nesrećama na putevima. Apelujemo i na njih da obavezno poštuju propise i na kolovozu i mimo njega te da koriste zaštitnu opremu", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da u Sarajevu i BiH ne postoje profesionalne biciklističke staze, propisno označene i izgrađene isključivo za promet bicikla.

UG Giro di Sarajevo je prošle godine napravilo iskorak u svrhu skretanja pažnje na ovu problematiku i ove godine će nastaviti te aktivnosti. Najavilo je i nekoliko novih projekata u 2009., pored organiziranja Giro 2 utrke po ulicama glavnog grada.