Marija Zvijezda
94

Biciklisti odaju počast pastoralnim pohodima pape Ivana Pavla II

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Učesnike 4. biciklijade pod nazivom "Marija Zvijezda - Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II" danas su ispred Katedrale "Srca Isusova" na putu ka Banjoj Luci ispratile Sarajlije u prisustvu predstavnika vjerskih zajednica, lokalne vlasti, udruženja i medija.

U biciklijadi sudjeluje više od 50 biciklista iz nekoliko biciklističkih klubova Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod geslom "Prečisto Srce Marijino, budi naša vodilja!".

Učesnici obilaze mjesta koja je papa Ivan Pavao II pohodio tokom pastoralnih posjeta Hrvatskoj i BiH, a ujedno će biti obilježeno i nekoliko godišnjica - 100. godišnjica fatimskih ukazanja 1917., potom 35. godišnjica Papina zahvalnog hodočašća u Fatimu 1982. i 20. godišnjica Papina pastoralnog posjeta Sarajevu pod geslom "S vama smo".

Irvinu Filipoviću iz Zagreba ovo je treća "Marija Zvijezda" koji se pridružio svojim prijateljima iz Dubrovnika.

"Ovo je način da se konkretno pokaže kako mi Bosanci živimo suživot", kazao je Filipović, koji je porijeklom iz BiH, te dobro poznaje puteve bosanske, a svakako i gostoprimstvo.

Tajniku provincije Bosne Srebrene fra Damiru Paviću ova je inicijativa draga i učestvovao je u njoj dok je bio župnik na Brestovskom.

"Drago mi je da se na ovaj način ljudi okupljaju, upravo u duhu pokojnog sv. Ivana Pavla II koji je bio veliki prijatelj BiH, propagirao je mir, suživot, a ova bicklijada također nosi poruku mira", kazao je fra Damir.

Senad Dorić iz Organizacionog odbora 4. biciklijade je podsjetio da je sv. Ivan Pavao II kao hodočasnik mira obišao cijeli svijet, a BiH je posjetio dva puta.

"U znak zahvalnosti zbog posjete i njemu u čast kao svecu Katoličke crkve, Udruga "Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa sa sjedištem u Zagrebu od 2014. godine, organizira bicikijadu "Marija Zvijezda", odakle voze biciklisti iz sedam smjerova, gradova i marijanskih svetišta u Hrvatskoj i BiH koja je pohodio sv. Ivan Pavao II: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Zadar, Solin, Dubrovnik i Sarajevo", kazao je Dorić.

Učesnike "Marije Zvijezde" iz Zagreba sinoć je dočekao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a bili su i gosti koncerta "Legende Starom Gradu" održanog ispred Katedrale "Srca Isusova" u povodu manifestacije Dani općine Stari Grad.

Banja Luka je grad koji je sv. Ivan Pavao II u BiH posljednji posjetio, te je susret sudionika biciklijade "Marija Zvijezda" iz svih smjerova planiran u tom gradu 6. maja predvečer, a domaćin dvodnevnog skupa bit će banjalučki biskup Franjo Komarica.