BiH
708

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica predložila Vedranu Seksan za Šestoaprilsku nagradu

FENA
Vedrana Seksan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vedrana Seksan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH uputila je Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva prijedlog da se glumici Vedrani Seksan prvakinji Narodnog pozorišta Sarajevo dodjeli pojedinačna nagrada Grada Sarajeva za 2015. godinu.

"Vedrana je pozorišna umjetnica raskošnog talenta i jake osobnosti. Karizmatična je i samosvjesna. Posljednje desetljeće redovno dolazi u Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH da bi pročitala knjigu osobama oštećenog vida. Humanim gestom, volonterskim radom i predivnim glasom obilježila je našu produkciju. Dosad je pročitala 41 knjigu (11.000 stranica teksta) i snimila 353 sata, pohranjena na CD-ovima za sve naše korisnike u BiH i van njenih granica", navode iz Biblioteke.

U saopćenju za javnost ističu da su njena svestranost i višestruko umijeće doprinijeli da "naša izdanja postanu prepoznatljiva“.

"Biblioteka za slijepe Crne Gore upriličila je druženje svojih korisnika s Vedranom Seksan, a prisustvovali su i poznati pisci Andrej Nikolaidis, Balša Brković i Ognjen Spahić. Tom prilikom su joj predložili da čita knjige za potrebe slijepih i slabovidnih Crne Gore, uz naknadu. Nije pristala, vratila se u Sarajevo i nastavila čitati knjige u našoj biblioteci, volonterski. To je Vedrana. Neskriveno i strastveno voli Sarajevo i zbog te ljubavi odolijevala je svim profesionalnim izazovima i ponudama zbog kojih je na kratko napuštala grad i uvijek je naglašavala da je sarajevska glumica i da je Sarajevo njen grad", naglašava se.

Iz Biblioteke napominju da ih kroz bogatu karijeru Vedrana Seksan osvaja temperamentom, šarmom i spontanošću glumačkog i novinarskog stvaranja.

"Zbog toga je jedna od najprepoznatljivijih osobnosti ne samo sarajevskog nego i bh. glumišta, omiljena kod najšire publike", saopćila je Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH.