|

Biblioteka Sarajeva od danas pozajmljuje i elektronske čitače knjiga

Biblioteka Sarajeva od danas pozajmljuje i elektronske čitače knjiga
306
F
FENA
8.2.2017. u 10:45
25
komentara
306

dijeljenja
Biblioteka Sarajeva od danas pozajmljuje i elektronske čitače knjiga
Posudba elektronskih čitača knjiga nova je usluga Biblioteke Sarajeva koja će odgovoriti zahtjevima dolazeće generacije korisnika, privrženih novim, digitalnim tehnologijama i formama savremenog doba.
Nabavkom najnovijeg modela elektronskih čitača knjiga "Amazon Kindle" stvoreni su uvjeti za njihovo pozajmljivanje korisnicima, što čini dostupnim čitanje elektronskih knjiga najprije s namjenskih digitalnih platformi, prvenstveno Amazona i sličnih komercijalnih platformi, kao i drugih web stranica koje nude besplatan pristup e-knjigama.

Da bi u Biblioteci Sarajeva, uz posudbu e-čitača, bila moguća i posudba elektronske knjige, zbirke ili čak čitave kolekcije e-knjiga, što bi svakako bio pionirski korak za bh. biblioteke, važan preduvjet je veći angažman bh. izdavačkih kuća u razvoju elektronskog izdavaštva na ovim prostorima.

Također, važan je i dalji razvoj bibliotečke informacijske infrastrukture koja bi trebala omogućiti jednostavno upravljanje ovim digitalnim resursima.

Sve to je neophodno kako bi se optimalno zadovoljila očekivanja i potrebe nove generacije korisnika biblioteke u vremenu informatičko-tehnološke revolucije, smatraju u Javnoj ustanovi "Biblioteka Sarajeva".

Osim što knjige čini neuporedivo pristupačnijim, e-čitač ima i brojne druge prednosti jer može sadržavati i po nekoliko hiljada knjiga, praktičan je za nošenje, ima mogućnost pretvaranja teksta u govor, a koristi i tehnologiju e-papira koja imitira doživljaj tinte na ekranu.

Također, omogućava čitanje na dnevnom svjetlom i nema refleksije na ekranu, olakšava čitanje s obzirom da je veličina slova prilagodljiva, te štite vid i manje zamara oči i u odnosu na klasične knjige.

Korisnici će e-čitače iznajmljivati kao i knjige, na vremenski period od 15 dana, a ova usluga Biblioteke neće se dodatno naplaćivati i obuhvaćena je dosadašnjom članarinom od 15 KM godišnje.

Pozajmljivanje e-čitača od danas će biti moguće u Centralnom odjeljenju (ul. Mis Irbina 4), Odjeljenju "Mak" (ul. Alipašina 6), Odjeljenju "Ćumurija" (ul. Ćumurija 2), kao i u čitaonici Centralnog odjeljenja, saopćeno je iz JU "Biblioteka Sarajeva".
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...