Bahato ponašanje
550

Bibija Kerla nazvala novinare kretenima, prijavljena Etičkoj komisiji

Klix.ba
Status Bibije Kerle
Status Bibije Kerle
Nakon što je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla jučer nazvala novinare informativnog portala Klix.ba kretenima redakcija Klixa podnijela je prijavu protiv Kerle zbog kršenja Etičkog kodeksa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Informativni portal Klix.ba jučer je objavio tekst s naslovom "Kerla u Skupštini KS: Dajte pauzu, gladna sam, nemojte da hitna dolazi po mene". Ubrzo nakon objavljenog teksta Kerla se, za vrijeme pauze sjednice Skupštine KS, oglasila na svom Facebook profilu i to komentarom kojim je novinare portala Klix.ba nazvala kretenima.

"Ovim kretenima sa Klixa interesantno što sam tražila pauzu za ručak, a nije im interesantno što se srčano borim za opstanak jedne nam jedine Bosne i Hercegovine", napisala je Kerla.

Cijenimo da ovakav način javnog istupanja ne priliči zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo i da je Kerla direktnim vrijeđanjem novinara prekršila Etički kodeks zastupnika u Skupštini KS, zbog čega smo podnijeli prijavu Etičkoj komisiji i rukovodstvu Skupštine KS.

Ponašanje zastupnice Kerle ne priliči načinu na koji bi se trebali ponašati izabrani zvaničnici u državi s demokratskim sistemom i državi koja teži da jednog dana postane punopravna članica Evropske unije.

Stava smo da nijedan izabrani zvaničnik, sve dok iz džepova građana BiH prima plaću u iznosu koji je visoko iznad bh. prosjeka, nema pravo da bilo kojeg stanovnika BiH naziva pogrdnim imenima. Informativni portal Klix.ba uvijek će se zalagati za jačanje demokratije u BiH i borbu protiv bahatog i nedemokratskog ponašanja izabranih funkcionera.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić kazala je da Udruženje BH novinari osuđuje ponašanje Bibije Kerle i uvredljive komentare na račun novinara i urednika portala Klix.ba.

Borka Rudić (Foto: Klix.ba)
Borka Rudić (Foto: Klix.ba)

"Gospođa Kerla je ovim postupkom pokazala nedopustiv nivo političke bahatosti i primitivizma, kao i elementarno nepoznavanje javnog interesa i prava novinara da pišu i izvještavaju građane o pitanjima od javnog značaja, uključujući i ponašanje zastupnika u Skupštini KS. S obzirom na to da uvredljiv javni komentar zastupnice Kerle predstavalja i kršenje prava na novinarske slobode i integritet novinara, Linija za pomoć novinarima će poslati pritužbu Skupštini KS sa zahtjevom za sankcioniranje ovakvog ponašanja te tražiti javno izvinjenje Bibije Kerle novinarima i urednicima Klixa", rekla je Rudić.

BH novinari pozdravili su brzu reakciju uredništva Klixa i prijavu zastupnice Kerle Etičkom komitetu Skupštine KS.

"Reagiranje uredništva medija i zaštita vlastitih novinara postojećim legalnim sredstvima predstavljaju ispravan i efikasan način borbe protiv kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda u BiH", zaključila je Rudić.

Neke od odredbi iz Etičkog kodeksa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo:
  • Izabrani zvaničnici obavljat će svoje dužnosti savjesno i odgovorno uz naglašenu

otvorenost i spremnost da odgovaraju javnosti za svoje odluke, djelovanja i ponašanja.

  • Izabrani zvaničnici treba da svojim ponašanjem nastoje održati i dalje jačati povjerenje javnosti u integritet Skupštine Kantona Sarajevo i neće poduzimati aktivnosti i mjere kojima bi se ugrozio ugled Skupštine i izabranog zvaničnika.

  • Izabrani zvaničnici izričito ne smiju koristiti izraze i riječi koji mogu vrijeđati ili omalovažavati drugog i drugačijeg, izraze i mimiku ili njihove sinonime koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Skupštine KS te potiču na mržnju i nasilje.

  • Izabrani zvaničnici će svojim ponašanjem uvijek štititi ugled Skupštine Kantona Sarajevo.

  • Izabrani zvaničnici ohrabrivat će i podsticati sve mjere koje imaju za cilj unapređenje medijskog praćenja njihovih aktivnosti i odgovornosti pri obavljanju njihovih dužnosti i funkcioniranja institucije za čiji rad su odgovorni.