Prijenos susreta reprezentacije BiH
1.8k

BHT1 kažnjena sa 25.000 KM zbog reklama tokom utakmica

Piše: E. G.
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je izrekla kazne za nekoliko TV i radiostanica u BiH zbog kršenja pravila i propisa Agencije. Kazne se uglavnom odnose na kršenje Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu u programima RTV stanica.

RAK je tako izrekao novčanu kaznu Televiziji Bosne i Hercegovine u iznosu od 25.000 maraka. Nakon brojnih prigovora gledatelja, Agencija je po službenoj dužnosti utvrdila da je BHT 1, tokom prijenosa fudbalskih utakmica reprezentacije BiH protiv Potrugala i Francuske, u donjem dijelu ekrana, u obliku insertera, animacija, telopa i krola, emitovala oglasne poruke, od kojih su neke, kako je utvrđeno, zauzimale četvrtinu ekrana, što je znatno umanjilo mogućnost praćenja toka utakmice, odnosno kretanja igrača i lopte na terenu, rečeno je za Klix.ba iz RAK-a.

"U prijenosu utakmice BiH – Francuska ukupno je emitovano 129 pomenutih oglasnih poruka u donjem dijelu ekrana, čije trajanje iznosi više od 14 minuta reklamnog vremena, dok su u prijenosu utakmice BiH – Portugal ukupno emitovane 194 oglasne poruke, čije trajanje iznosi više od 17 minuta reklamnog vremena. Pored navedenog, stanica je u oba prijenosa, između dva poluvremena emitovala oglasne blokove, čije trajanje je iznosilo više od 12 minuta. Zbir svih oglasnih poruka unutar jednog sata je tokom dva pomenuta prijenosa iznosio od 10 do 20 minuta. Prema relevantnim odredbama Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu u programima RTV stanica, koje se odnose na emitere Javnog RTV servisa, količina plaćenih oglasa ne može premašiti šest minuta programa po satu, kako u radio, tako i u televizijskom programu, a javni servisi mogu redistribuirati dozvoljeno vrijeme oglašavanja u toku udarnih termina, ali tako da ni u kojem slučaju ne smije preći osam minuta po satu programa", kažu u Agenciji.

Regulatorna agencija za komunikacije je izrekla novčanu kaznu i Radio-televiziji Federacije BiH u iznosu od 4.000 KM. U ovom slučaju Agencija je utvrdila kršenje člana 18. (2) Posebni javni servisi za emitovanje Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu u programima RTV stanica za kodeks koji određuje dozvoljenu količinu oglasa i drugih plaćenih poruka, kao i komercijalno sponzorisanih programa koje emiteri javnog RTV servisa mogu emitovati unutar jednog sata.

"Na osnovu analize desetodnevnog programa RTV FBiH, Agencija je u više navrata utvrdila značajna prekoračenja u dozvoljenoj količini emitovanih oglasa, a s obzirom na to da je riječ o ponovljenom kršenju u kratkom vremenskom periodu, izrečena je odgovarajuća finansijska kazna", navode u RAK-u.

RTV Federacije BiH je također izrečeno pismeno upozorenje zbog kršenja člana 21. Raspored i označavanje u svrhu zaštite maloljetnika Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Nakon prigovora građana, Agencija je pokrenula postupak utvrđivanja mogućeg kršenja pravila i propisa kod emitovanja filmskih programa u ranim poslijepodnevnim terminima, koji su obilovali scenama eksplicitnog nasilja.

"Ovi filmovi su na RTV FBiH na samom početku emitovanja označeni grafičkom oznakom 12, koja je na ekranu zadržana prvih desetak sekundi filma. Agencija je u ovom slučaju zaključila da se emitovanje ovog sadržaja direktno kosi sa odredbama Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u pogledu rasporeda i označavanja sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika", rečeno nam je u RAK-u.

Pored ovoga, RAK je izrekao novčane kazne ili su izrečena pismena upozorenja i za nekoliko komercijalnih televizija. Televiziji Pink BH izrečene su dvije novčane kazne od 2.000 KM zbog utvrđenog kršenja članova 14. i 16. Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu, te zbog kršenja člana 4. Kodeksa o emitovanju RTV programa.

"Osim navedenih, dana 25.04.2012. godine izrečena je još jedna novčana kazna televiziji Pink BH zbog kršenja člana 15. Opšti programski uslovi Pravila o dozvolama za zemaljsku radiodifuziju RTV programa, a u vezi sa procentualnom zastupljenošću vlastite produkcije i promjene strukutre programa. Za utvrđeno kršenje izrečena je kazna u iznosu od 20.000 KM, koja je nakon uložene žalbe Vijeću Agencije smanjena na 18.000 KM", navode u RAK-u

Izrečene su mjere pismenog upozorenja Alternativnoj televiziji, Hayat TV i televiziji Pink BH, te usmenog upozorenja za TV SA, zbog utvrđenog kršenja člana 3. Opšti principi oglašavanja, teletrgovine i sponzorstva, stav 2 i stav 8, te člana 8. Oglašavanje i teletrgovina određenih proizvoda Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu u programima RTV stanica. Pismena upozorenja izrečena su i TV OBN te OTV Valentino.