O 9. januaru
205

BHRT o istupu urednice povodom Dana RS-a: Ispitat ćemo slučaj, termin "neustavno" nismo zabranili

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Javni servis BHRT se oglasio povodom istupa na društvenoj mreži Twitter urednice te televizije Svjetlane Topalić, gdje je čestitala neustavni Dan RS-a, poručujući da će ispitati cijeli slučaj.

"BHRT će, u skladu s postojećim internim aktima koji propisuju ponašanje i istupe zaposlenika na društvenim mrežama, ispitati sve činjenice vezane za objave naših uposlenika na privatnim profilima društvenih mreža, a povodom obilježavanja osporavanog Dana RS-a", naveli su iz javnog servisa.

Napominju da menadžment BHRT-a nije zabranio korištenje termina neustavan u izvještavanju o obilježavanju 9. januara, niti navođenja svih relevantnih činjenica vezanih za taj datum.

"Svjesni smo obaveze i pozicije BHRT-a kao Javnog servisa BiH da izvještava profesionalno i odgovorno o svim događajima pa i o osporavanim datumima koji imaju različitu percepciju u našoj javnosti. Zato ćemo svoj rad, kao i do sada, i u budućnosti bazirati na profesionalnim standardima, poštujući sve ustavne i zakonske odredbe", zaključuju u svojoj reakciji.

Podsjetimo, urednica Svjetlana Topalić na svom Twitter profilu objavila je čestitku povodom neustavnog Dana RS-a, a nakon toga, poručujući da u tome nema ništa sporno, ignorišući odluku Ustavnog suda i sve ono na čemu je nastala Republika Srpska.