BiH
0

BHANSA počela pružanje usluga iz operativne jedinice ATCU II Banja Luka

Piše: S. H.
Prošle sedmice, u četvrtak u 08:23 sati, kontrolor letenja Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) prvi put je uputio dobrodošlicu avioposadi u zračnom prostoru BiH iz Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice ATCU II Banja Luka, čime je nakon detaljnih testiranja i priprema ova operativna jedinica i službeno počela s radom.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine je time ispunila svoje zakonom propisane obaveze koje proizlaze iz člana 4. Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, odnosno usluge kontrole zračnog saobraćaja (oblasna, prilazna i aerodromska kontrola), usluge letnog informisanja, savjetodavne usluge u zračnom saobraćaju i usluge uzbunjivanja, zatim usluge upravljanja tokovima zračnog saobraćaja kojima se osigurava maksimalna iskorištenost kapaciteta za kontrolu zračnog saobraćaja te usluge upravljanja zračnim prostorom, što podrazumijeva plansku ulogu s ključnim ciljem maksimiziranja upotrebljivosti raspoloživog zračnog prostora.

U narednom periodu preostalo je još, u skladu sa članom 23. Zakona o zrakoplovstvu BiH, a sa ciljem operativnog upravljanja zračnim prostorom, uspostaviti Jedinicu za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell-AMC), u čijem radu učestvuju i predstavnici koje imenuje Ministarstvo osbrane BiH (MO BiH). Na ovoj se aktivnosti intenzivno radi u saradnji s MO BiH.

Nakon 13. 11. 2014. godine i početka rada Operativne jedinice ATCU I Sarajevo, tj. preuzimanja kontrole zračnog saobraćaja do nivoa leta FL 325, odnosno 10 000 metara visine, početak rada Operativne jedinice ATCU II iz Banje Luke je još jedan važan korak bliže prema ispunjenju glavnog strateškog cilja odnosno pružanja usluga kontrole zračnog saobraćaja u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine, a što će biti omogućeno dodatnim školovanjem kontrolora zračnog saobraćaja i ostalog stručnog kadra te primjenom najsavremenijih tehnoloških rješenja u pružanju usluga u zračnoj plovidbi.

Puštanjem u rad Centra oblasne kontrole leta – Operativne jedinice ATCU II Banja Luka cjelokupna infrastruktura i oprema na svim lokacijama, predviđena Zakonom, stavljena je u operativnu upotrebu, čime se daje potpuni smisao i opravdanost dugogodišnjem ulaganju u Strategiju upravljanja zračnim saobraćajem Bosne i Hercegovine (BHATM strategija).

Želimo naglasiti kako je ovo rezultat napornog i predanog rada svih zaposlenika BHANSA-e.

Prigodna svečanost u povodu obilježavanja početka rada Operativne jedinice ATCU II Banja Luka će bti upriličena naknadno.