BiH
0

Bh. vojnici tokom sedmice putuju u Irak

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Slavko Puljić izjavio je danas za Radio Federacije BiH da će naša pješadijska jedinica za nekoliko dana iz baze u Rajlovcu svečano biti ispraćena u mirovnu misiju "Iračka sloboda".

Prije odlaska u Bagdad naši vojnici će provesti još dvije sedmice na završnoj obuci u Kuvajtu.

  • Naših 50 vojnika nekoliko je mjeseci vrhunski obučavano i odlično osposobljeno za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Iraku. Oni će čuvati dio američke vojne baze "Viktorija" u Bagdadu - rekao je general Puljić.

Težište obuke je bilo na onome što čeka naše vojnike na konfliktnom iračkom području, rekao je Puljić i dodao:

  • Osim suvremenog vojnog osposobljavanja, pripadnike naših oružanih snaga, u okviru novog projekta, i psihički smo pripremali. Naročito smo akcentirali sigurnosne aspekte. Pored toga, oni su i detaljno upoznati sa životom u Iraku, kulturi i običajima toga naroda.

General Puljić je rekao da je odlazak u ovu misiju dobrovoljan i da su pripadnici jedinice odabrani na osnovu prijave, a prijavljenih je bilo mnogo više od predviđenog kontingenta.

  • Premda je u ugovorima naših vojnih profesionalaca predviđeno i njihovo slanje u mirovne misije u svijetu, a što su oni svojim potpisom prihvatili, mi smo, budući da je riječ o prvoj ovakvoj misiji ovog puta insistirali na dragovoljnosti. To što se prijavilo mnogo više kandidata samo potvrđuje da naši vojnici prihvataju odlazak u ove misije, znajući da ćemo ispunjavajući te obaveze biti bliže prijemu u NATO - izjavio je, pored ostalog, za Radio Federacije BiH generalmajor Slavko Puljić.