{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. vojnici tokom sedmice putuju u Irak

F
11.8.2008. u 13:42
0
0
Bh. vojnici tokom sedmice putuju u Irak
0
Bh. vojnici tokom sedmice putuju u Irak
Foto: Arhiv
Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Slavko Puljić izjavio je danas za Radio Federacije BiH da će naša pješadijska jedinica za nekoliko dana iz baze u Rajlovcu svečano biti ispraćena u mirovnu misiju "Iračka sloboda".
Prije odlaska u Bagdad naši vojnici će provesti još dvije sedmice na završnoj obuci u Kuvajtu.

- Naših 50 vojnika nekoliko je mjeseci vrhunski obučavano i odlično osposobljeno za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Iraku. Oni će čuvati dio američke vojne baze "Viktorija" u Bagdadu - rekao je general Puljić.

Težište obuke je bilo na onome što čeka naše vojnike na konfliktnom iračkom području, rekao je Puljić i dodao:

- Osim suvremenog vojnog osposobljavanja, pripadnike naših oružanih snaga, u okviru novog projekta, i psihički smo pripremali. Naročito smo akcentirali sigurnosne aspekte. Pored toga, oni su i detaljno upoznati sa životom u Iraku, kulturi i običajima toga naroda.

General Puljić je rekao da je odlazak u ovu misiju dobrovoljan i da su pripadnici jedinice odabrani na osnovu prijave, a prijavljenih je bilo mnogo više od predviđenog kontingenta.

- Premda je u ugovorima naših vojnih profesionalaca predviđeno i njihovo slanje u mirovne misije u svijetu, a što su oni svojim potpisom prihvatili, mi smo, budući da je riječ o prvoj ovakvoj misiji ovog puta insistirali na dragovoljnosti. To što se prijavilo mnogo više kandidata samo potvrđuje da naši vojnici prihvataju odlazak u ove misije, znajući da ćemo ispunjavajući te obaveze biti bliže prijemu u NATO - izjavio je, pored ostalog, za Radio Federacije BiH generalmajor Slavko Puljić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: