|

Bh. vojnici ispraćeni u mirovnu misiju u Afganistan

Bh. vojnici ispraćeni u mirovnu misiju u Afganistan
64
Klix.ba
12.6.2019. u 15:54
43
komentara
64

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Ceremonija ispraćaja desete rotacije Pješadijske jedinice iz sastava 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru u Afganistan, te četvrte rotacije Vojne policije iz sastava Brigade taktičke podrške OS koja odlazi u vojno-policijsku misiju u Afganistan, održana je danas u kasarni "Božan Šimović" u Čapljini.
Ceremoniji ispraćaja jedinica, prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na čelu sa ministricom odbrane Marinom Pendeš i generalmajorom Radovanom Ilićem, komandantom Operativne komande OS BiH, kao i predstavnici lokalnih, kantonalnih i državnih institucija, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranih u Bosni i Hercegovini, Štaba NATO-a u Sarajevu i Komande EUFOR-a, te članovi porodica pripadnika OS BiH koji odlaze u misiju.

Pješadijska jedinica iz sastava 4. pješadijske brigade i jedinica Vojne policije u kojima su i tri pripadnice OS BiH, su nakon rigorozne selekcije prošli zahtjevne, fizički naporne i iscrpljujuće višemjesečne treninge, kako bi svojom obučenošću i osposobljenošću rame uz rame sa međunarodnim koalicionim snagama, dali svoj doprinos u operaciji podrške miru u Islamskoj Republici Afganistan.

Ceremonija ispraćaja je počela predajom raporta ministrici odbrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš, nakon čega je izvršena smotra jedinice. Jedinici i prisutnima su se obratili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant 4. pješadijske brigade brigadir Zdravko Rezo.

I ovom prilikom istaknut je veliki značaj učešća jedinica Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru. Naglašena je uspješnost obuke i mogućnost djelovanja jedinica u multinacionalnom okruženju i operabilnosti sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja, uz uvjerenje da je ova jedinica spremna i osposobljena za izvršenje dodijeljene misije.

Nakon obraćanja zvaničnika, izvršena je primopredaja zastave Bosne i Hercegovine između komandanta Operativne komande OS BiH generalmajora Radovana Ilića i komandira jedinice, nakon čega je upriličen prijem za porodice i zvanice.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...