BiH
175

Bh. vlasti istražuju kupuju li Arapi i drugi stranci u BiH nekretnine nelegalno

Piše: Š. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Služba za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini svakodnevno provodi akcije i vrši provjere legalnosti prodaje i kupovine zemljišta i nekretnina. U saradnji s Poreskom upravom i sigurnosnim agencijama nadaju se otkrivanju fiktivnih firmi koje peru novac i vrše utaju poreza.

"Postoji mnogo fiktivnih firmi koje stranci registruju putem punomoći date građanima BiH", kaže za Klix.ba Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, dodajući kako mnogi od vlasnika tih firmi nisu nikada ni ušli u BiH.

Početni kapital koji je potreban kako bi se osnovala firma iznosi dvije hiljade maraka. Većina tih firmi osnovana je za prodaju i kupovinu nekretnina, a kada se dođe do ZK izvatka za pojedine firme, otkrije se kako su kupovale nekretnine u vrijednosti od 500-600 hiljada KM.

Istragom se došlo do podataka da trenutno postoji 355 ZK izvadaka za nekretnine koje su kupili stranci, a kupovane su preko 51 pravne osobe.

"To znači da su nelegalno došli u posjed tih nekretnina te da je došlo do krivičnog djela utaje poreza i pranja novca", kaže Ujić.

Naime, prema trenutnim zakonima u BiH, strane fizičke osobe ne mogu kupovati nekretnine u BiH. Strani državljani stoga osnivaju pravne subjekte, odnosno firme, da bi mogli kupiti nekretnine.

Do sada je Služba za poslove sa strancima uz odobrenja viših institucija pregledala 108 firmi, od kojih samo tridesetak njih legalno rade svoj posao, imaju radnike i plaćaju poreze.

Vlasnici većine od ovih 108 firmi su Kuvajćani.

Služba je u posljednja tri mjeseca održala nekoliko sastanaka s Poreskom upravom i oni sarađuju kada je riječ o traženju zabrane izlaska iz zemlje stranca koji je osumnjičen za krivična djela utaje poreza i pranja novca, sve dok se taj novac ne bi naplatio.

"Služba i dalje obavlja svoj posao, inspektori djeluju operativno na terenu, a sve aktivnosti koje ne budu u skladu sa zakonom, bit će proslijeđene za rješavanje ostalim nadležnim sigurnosnim agencijama", kaže Ujić za Klix.ba.