{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. vještaci o suđenju za ubistvo Vedrana Puljića: To što rade je zločin i manipulacija

17.6.2017. u 14:57
753
Bh. vještaci o suđenju za ubistvo Vedrana Puljića: To što rade je zločin i manipulacija
753
Bh. vještaci o suđenju za ubistvo Vedrana Puljića: To što rade je zločin i manipulacija
Foto: Klix.ba
Suđenje Oliveru Knezoviću, osumnjičenom za ubistvo Vedrana Puljića i ranjavanje šest navijača FK Sarajevo, trebalo bi uskoro dobiti svoj epilog u Županijskom sudu u Splitu. Sudski vještak Vojin Maštruka je metodom forenzične 3D rekonstrukcije apsolutno preokrenuo tok suđenja, utvrdivši da smrtonosni hitac nije ispaljen s pozicije osumnjičenog. Vještaci iz BiH tvrde suprotno. Uz to prilažu i dokaze.
"Sudac Mlađen Prvan vodi predmet u Splitu. Ja sam mu rekao da je zločin to što su uradili", kazao nam je ogorčeno šef Odjela za balistiku Federalne uprave policije Bruno Franjić, nakon što nam je priložio sve kontroverze suđenja Oliveru Knezoviću u Županijskom sudu u Splitu, uključujući i vještačenje Vojina Maštruka metodom forenzične 3D rekonstrukcije.

Službena vještačenjaOliver Knezović se nakon kobnog događaja našao u pritvoru u Širokom Brijegu, a predmet je vođen u Bosni i Hercegovini. Sudski vještak Bruno Franjić je zajedno s ostalim kolegama iz BiH službeno radio vještačenja, da bi ih potom za isti slučaj angažovalo i Županijsko tužilaštvo Široki Brijeg, gdje su na rekonstrukciji bili dva puta.

Kada je Knezović pobjegao iz pritvora u Širokom Brijegu, potraživši utočište u Hrvatskoj, slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe, a postupak se vodio u Zagrebu, dok Vrhovni sud nije delegirao suđenje iz Zagreba u Split pod obrazloženjem da će biti lakše napraviti rekonstrukciju u Širokom Brijegu.

"Oni su nama nakon svega poslali na očitovanje vještačenje Vojina Maštruka, ali pri tome nemamo mogućnost svjedočiti kao vještaci. Kompletnu optužnicu preuzeli su od nas, zajedno s nalazima vještaka, fotodokumentacijom... Znači sve su od nas preuzeli, a da nikad nismo saslušani na sudu. Svjedoci iz Bosne i Hercegovine mogu biti saslušani, a vještaci ne mogu", kazao je Franjić za Klix.ba, obrazloživši da je riječ o potpunom apsurdu.

Navodi da neće da ih saslušaju kao svjedoke, iako su to mogli, a da su grešku napravili i zato što su im na očitovanje poslali vještačenje Vojina Maštruka.

"Ima navijača koji su trčali prema suprotnoj grupi, gdje je stajao Oliver Knezović. Vedran Puljić je polako hodao u potpuno drugom smjeru. Dakle, on nije išao sučelice prema Knezoviću, kako to tvrdi hrvatski vještak Vojin Maštruka, a to se jasno vidi na priloženoj fotografiji", objašnjava Bruno Franjić.

Odakle je metak ispaljen?Stalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju mr. sc. Bruno Franjić i njegov kolega Alija Kotarević su u svom očitovanju odbacili mišljenje da je Vedran Puljić pogođen s pozicije parkinga benzinske pumpe Ina.

"Vojin Maštruko u svom vještačenju navodi da je pucao policajac prekoputa benzinske pumpe i spominje da je jedna čahura pronađena na mjestu događaja, da je ispaljena iz tog pištolja... Prilikom rekonstrukcije je postavio položaj, kao da ga je policajac upucao. Međutim, čahura tog policajca je od proizvođača Geco municije, čije je zrno čelično. Zrno koje je pogodilo Vedrana Puljića je žuto zrno koje ima 30 posto cinka, a 70 posto bakra", kategoričan je Franjić.Dodaje da od 15 korištenih čahura koje su pronađene na mjestu događaja, postoje tri različite vrste. Osam čahura s oznakama "PG 9mm LUGER", pet čahura s oznakom "S&B 9mm LUGER" i dvije čahure s oznakama "Geco 9mm Luger"."Mi smo rekli da to zrno iz glave Vedrana Puljića i iz noge Eldara Spahića, po svojim općim karakteristikama, može odgovarati čahurama ispaljenim iz dva pištolja. Samo su dva policajca Vujović (čije je oružje koristio Oliver Knezović) i Jurić imali municiju istog proizvođača. Jurić ga nije mogao upucati, jer je bio na sasvim drugoj strani", ističe Franjić.

Vještačenje od 10 hiljada euraBruno Franjić je za Klix.ba kazao da su oni prilikom rada na tom slučaju sve fino poredali te da tu uopće nije bila neophodna forenzička 3D rekonstrukcija. Uz ostalo, navodi da su poredali i pravce putanje zrna.

"Forenzička 3D rekonstrukcija zavisi od toga kakve parametre postavite. Maštruko je za to vještačenje uzeo 10 hiljada eura. Ja sam sudiji rekao da je zločin to što su uradili. Vještak Maštruko je neviđeni manipulator", rekao je Franjić, dodavši da oni prilikom svog rada ništa nisu zaključivali, već samo dali eventualne mogućnosti na osnovu postojećih tragova.

"Sudija kaže da će možda tražiti treće vještačenje, a mi se pitamo zašto treće vještačenje ako ne prizna naše. Vojin Maštruko je u medijima iznosio navode da je pregledao kompletnu dokumentaciju i da je uočio veliki broj propusta vještaka iz Bosne i Hercegovine. To je uradio da može manipulirati. On je 100 posto dao lažan nalaz, znajući da se ne mogu zvati vještaci iz Bosne i Hercegovine", kategoričan je Franjić.

Prema mišljenju advokata Milenka Umičevića koji brani osumnjičenog Olivera Knezovića, u zgradi Županijskog suda u Splitu bit će održana još najviše jedna rasprava prije konačne odluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: