Podrška Denisu Latinu
0

Bh. urednici i novinari stavili potpis za spas Latinice

Sarajevo-x.com
Neki od najznačajnijih urednika i novinara u BiH kao što su Senad Avdić, Senad Pećanin, Bakir Hadžiomerović i Željko Kopanja stavili su svoj potpis na peticiju "Vratite Latinicu" kojom se od Informativnog programa i Uprave HRT-a traži objašnjenje zbog čega je ukinuta Latinica. Cilj peticije je i stvaranje javnog pritiska za povratak Latinice na HRT u istom terminu i stilu kao i do sada.

"Latinica je bila uspješna i sa komercijalnog i sa profesionalnog stajališta. Na jedan potrošeni milion zarađivala je 16, a Denis Latin je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih novinara. Bez obzira ko šta misli o Latinici, riječ je o emisiji kakve se ni komercijalna ni javna televizija u ovim vremenima kad je teško skupiti svaku kunu za oglas ne bi odriala bez nekih ozbiljnijih razloga. Mi želimo da se ti razlozi razjasne", rekao je Gordan Malić, jedan od potpisnika peticije.

Podršku Denisu Latinu pružit će i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji će primiti delegaciju novinara i radnika u novinarstvu.

Hrvatski se novinari pitaju je li ovo znak da njihova zemlja ide naprijed ili nazad i znači li da je Jadranka Kosor manje tolerantna od Ive Sanadera ili Franje Tuđmana.

Peticiju "Vratite Latinicu" koja će biti poslana Upravi HRT-a, redakciji Informativnog programa HRT-a, organizaciji "Reporteri bez granica", Uredu visokog predstavnika Europske komisije u Hrvatskoj, Medijskoj organizaciji jugoistočne Europe SEEMO, Međunarodnoj ligi humanista i Međunarodnom novinarskom institutu IPI potpisali su:

Senad Avdić, glavni urednik bh. magazina "Slobodna Bosna" Matija Babić, vlasnik Index.hr dr. Sandra Bašić Hrvatin, šef Odjeljenja za humanističke studije Koper, Slovenija Saša Dujin, direktor vojvođanskog radija "Novi Bečej"

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Rajko Grlić, filmski reditelj Bakir Hadžiomerović, urednik političkog magazina FTV "60 minuta" Drago Hedl, novinar Jutarnjeg lista Željko Kopanja, vlasnik banjalučkih Nezavisnih novina Denis Kuljiš, novinar Jutarnjeg lista Gordan Malić, novinar Jutarnjeg lista Veran Matić, direktor TV B92 Željko Matić, osnivač i urednik Radija 101 Dušan Miljuš, novinar Jutarnjeg lista Senad Pećanin, glavni urednik BiH magazina Dani

Brankica Petković, voditeljica Centra za medijsku politiku i član Upravnog odbora Mirovnog instituta u Ljubljani Srđa Popović, osnivač beogradskog sedmičnika Vreme i odvjetnik Ivan Protić, šef deska TV B92 Nikola Radišić, reporter TV B92 Brankica Stanković, urednica političkog magazina TV B92 "Insajder" Igor Tomljenović, direktor programa Radija 101