BiH
381

Bh. učenice osvojile zlatnu medalju iz biologije na Olimpijadi inovatora u Gruziji

Klix.ba
Učenice drugog razreda Međunarodne srednje škole Zenica, Enisa Varupa i Amna Spahić, osvojile su zlatnu medalju iz oblasti biologije na Međunarodnoj olimpijadi mladih inovatora (Iyipo) koje je održano u Gruziji.

Izložba je održana od 3. do 5. maja i predstavljeno je 135 projekata iz 41 zemlje, među kojima je bila i BiH.

Nakon dvodnevne izložbe u šoping centru Tbilisi, ocjenjivačka komisija je pregledala projekte mladih naučnika i donijela konačnu odluku: Varupa i Spahić su osvojile zlatnu medalju iz oblasti biologije.

"Upoznale smo različite ljude i uspješno predstavile Bosnu i Hercegovinu. Jako sam sretna zbog toga“ ističe Amna Spahić.

"Veoma sam zahvalna našim profesorima, kao i školi koja nam je pomogla u ovom projektu“ kaže Enisa Varupa

Canan Yeniyurt, profesorica fizike, predvodila je učenike na ovom takmičenju.

“Ova medalja je za BiH. Radimo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli učenicima da budu što uspješniji i sretni smo zbog toga“, rekla je Yeniyurt.

Mustafa Dogan, direktor škole, čestitao je učenicama, njihovim porodicama i profesorici na zajedničkom uspjehu te poželio učenicama još više uspjeha u budućnosti.

Cilj Iyipo olimpijade nije samo razvijanje naučnih vještina učesnika već i jačanje kulturnih veza između zemalja. Izlaganjem projekata u narodnim nošnjama, učenici su također predstavili kulturu i tradiciju svojih zemalja.

Na takmičenju su predstavljeni projekti iz različitih oblasti fizike, hemije, biologije, matematike, informatike i mašinstva. Teme koje su obrađene odnose se na poboljšavanje uslova života, pojednostavljenost učenja, pravljenje ušteda energije i mnoge druge.

Učenici su kroz ovo takmičenje ukazali na probleme i način na koji se isti mogu riješiti sa naučnog stanovišta, a baziranim na vlastitim iskustvima.