BiH
0

Bh. tviteraši se družili uoči održavanja konferencije Vlada 2.0

FENA
Foto: Twitter
U organizaciji Fondacije za komunikacije Dokukino u petak je u Sarajevu upriličeno druženje Twiter-korisnika pod nazivom #VladaDvaNula Up.

Sudionici druženja razgovarali su o načinima približavanja vlasti u Bosni i Hercegovini i regiji građanima, te o tome kako ohrabriti vlade u regiji da korištenjem društvenih mreža i novih tehnologija čuju glas građana.

Kako je Feni kazala izvršna direktorica Fondacije Dokukino Vildana Drljević, u fokusu interesovanja su nove tehnologije, njihova primjena i utjecaj na savremenu stvarnost te različita društvena područja, uključujući i segment vlasti i njihovu komunikaciju s građanima.

"Jedno od pitanja jeste kako vlade u regionu koriste nove tehnologije i mogućnost da svakodnevno budu u interakciji sa građanima i njihovim potrebama", istaknula je.

Drljević je kazala da je druženje tviteraša svojevrsna priprema za konferenciju koja će se pod nazivom Vlada 2.0 održati u Sarajevu 28. i 29. marta, a čiji će sudionici, također, biti u prilici voditi debatu o mogućnostima jačanja odgovornosti nositelja javne vlasti, suzbijanja korupcije i postizanja veće transparentnosti u radu institucija.

Prema njenim riječima, na toj konferenciji će se okupiti građani, predstavnci civilnog društva i osobe zadužene za odnose s javnošću vlada zemalja regiona kako bi razmijenili vlastita iskustva, a sve radi unapređenja dijaloga i komunikacije putem društvenih mreža na relaciji nevladinog i vladinog sektora, uključujući i elaboriranje primjera proisteklih iz protesta u BiH i plenumskog oblika samoorganiziranja građana.

Projekt Vlada 2.0 provodi Fondacija Dokukino u partnerstvu s profesionalnom asocijacijom vladinih komunikatora jugoistočne Evrope - SEECOM, a uz potporu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Druženju u sjedištu Fondacije Dokukino u Sarajevu prisustvovali su predstavnici nevladinog i vladinog sektora u BiH, te međunarodnih organizacija.