Regionalno istraživanje
0

Bh. taksisti jure, rijetko izdaju račune i vole popričati

Priredio: N. Jamaković
Korisnici usluga taksija u Sloveniji imaju najugodnija, a oni u Srbiji najlošija iskustva, pokazalo je istraživanje agencije Global Market Solutions, koja je od 12. do 16. maja, u saradnji s regionalnim mystery shopping agencijama, provela istraživanje o iskustvima vožnje taksijima u regiji u šest zemalja bivše Jugoslavije.

Pritom se obraćala pažnja na ispravnost, urednost i čistoću automobila, izgled vozača, njegovu ljubaznost i uslužnost te izdavanje računa i sistem naplate.

Iz BiH i Srbije stigli su i najzanimljiviji opisi iskustava, a neki su klijenti komentirali i svoje vožnje taksijima u drugim zemljama za usporedbu s lokalnima.

Sigurno će poreznim upravama biti zanimljivo potvrditi sumnju da mnogi taksisti ne izdaju račune. U Srbiji je klijent na upit o izdavanju računa čak bio potjeran iz taksi-vozila, dok je u BiH klijentu razrezana novčanica od 10 maraka kad je komentirao da je to preskupo za vožnju dvije ulice dalje.

Otpadaju im prozori i vrata i gase se na semaforu

U Sloveniji čak 80 posto taksista samoinicijativno izdaje račun. U Hrvatskoj to čini tek svaki treći, isto toliko će ga izdati ako ga lijepo zamolite, a o cifri se može pregovarati.

Na istoku regije poneki taksiji su u jako lošem stanju, pa im otpadaju prozori i vrata i gase se čim stanu na semaforu. Taksisti voze iako su pili alkohol, pa čak i ne pokazuju osnovnu humanost npr. povezu dijete iz bolnice za plućne bolesti i pritom puše u vožnji.

A kakvi su Bosanci i Hercegovci?

Naši taksisti osim što nas voze (pre)brzo, ne znaju gdje se nalaze znamenitosti grada, zanemaruju ugodnost klijenta kojeg uslužuju, previše pitaju za privatne stvari, raspravljaju o ukusima, a česta tema razgovora zna biti i Tito.

Na pitanje "Je li vas djelatnik na telefonu ljubazno pozdravio?" čak 88,46 posto ispitanika iz BiH odgovorilo je pozitivno. U tome su najbolji Slovenci (96,43 posto), a najgori Makedonci (46,67 posto). Isti radnik se zahvalio na pozivu u 37,04 posto slučajeva kod ispitanika u BiH, a u čak 94,07 posto slučajeva im je rekao koliko će čekati, tj. za koliko minuta dolazi taksi.

U Sloveniji svaki drugi taksista ustane i izađe iz auta kad stigne pred vas, u BiH je taj procenat znatno niži (13,33 posto), dok u Srbiji i Crnoj Gori taksisti u takvim situacijama nikad ne ustaju iza volana.

Najprije će vas ljubazno pozdraviti u Hrvatskoj (85,52 posto), u BiH (75,33 posto), a u Srbiji to najmanje očekujte (64,62 posto). Ako imate prtljag, sigurno će vam pomoći u Makedoniji (100 posto), u BiH u nešto manjem procentu, a najmanje će vam u takvoj situaciji pomoći crnogorski taksisti. Najčistija i najurednija taksi vozila su u Sloveniji (93,33 posto), bh. taksisti su nešto lošiji sa 84,67 posto, a najlošiji rezultat ima Srbija (80,77 posto).

Najugodnije mirišu slovenski taksiji, u BiH je taj procenat približno dobar (90 posto), a najlošiji su crnogorski taksiji (68 posto). Hrvatski taksisti će najprije inicirati razgovor, u BiH će to učiniti svaki treći, dok srpski taksisti nikad ne započinju razgovor.

Račun za uslugu najprije će vam izdati u Sloveniji, a najrjeđe u Srbiji. Kod nas je tu procenat 16,67 posto, mada se u BiH taksisti nikad neće pobuniti ako od njih zatražite račun, što se zna desiti u drugim državama.

Naši taksisti najrjeđe idu zaobilaznim putem

Bh. taksisti najčešće naplaćuju prtljag (68,75 posto), dok takvo nešto nisu doživjeli ispitanici iz Crne Gore i Makedonije. Ako ste pomislili da bh. taksisti najčešće prave dužu rutu da bi naplatili više - prevarili ste se. Upravo je najmanje ispitanika iz BiH to doživjelo (77,33 posto), a najviše u Makedoniji (98,67 posto).

Evo i nekih zanimljivih detalja koje su iznijeli ispitanici iz BiH:

"Taksista je u prosjeku vozio oko 80 km/h, iako je ograničenje bilo 40 km/h. Vožnja je bila prilično neudobna. Nije koristio taksimetar, fiksna cijena na toj relaciji je 10 KM. Platio sam vožnju, a nije mi izdao račun, on uopšte nije imao uređaj ili blok za izdavanje računa. Pri izlasku nisam uspio zatvoriti vrata prije nego je automobil krenuo".

"Najzanimljivije iskustvo bilo je u Sarajevu kada me vozač Sarajevo taksija napao zbog načina na koji razgovaram na mobitel tokom vožnje (slušao je moj privatni razgovor i na kraju mi se izderao), naplatio mi vožnju skupo, ne uključivši taksimetar".

Istraživanje je provedeno tako da su rezultati iskaza državljana određene zemlje uzeti u obzir za zemlju iz koje dolaze, bez obzira gdje su se sve vozili. Ukupan uzorak obuhvata 170 iskustava, podjednak broj iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.