{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. političari uvidjeli važnost konferencije Panevropske unije BiH

F
25.10.2014. u 15:26
4
12
Bh. političari uvidjeli važnost konferencije Panevropske unije BiH
4
Bh. političari uvidjeli važnost konferencije Panevropske unije BiH
Foto: Fena
Međunarodna konferencija Panevropske unije BiH "Bosna i Hercegovina na prekretnici - Novi pristup evroatlanskim integracijama" došla je u pravo vrijeme nakon što je Evropski parlament konstituisao svoju komisiju i strukture za naredni mandat i nakon što su u BiH održani opći izbori - izjavio je za Agenciju FENA potpredsjednik Panevropske unije BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu Mirko Pejanović.
Na drugom danu konferencije koji se danas održava u Parlamentarnoj skupštini BiH on je predsjedavao drugim panelom, čija je tema bila „Novi pristup u BiH prema Evropskoj uniji“.

- To je pitanje svih pitanja hoće li BiH u naredne četiri godine ili u narednom vremenu prekinuti zastoj koji postoji već od 2008. godine u procesu odvijanja integracije BiH u Evropsku uniju. Vjerovati je da hoće, ali to je samo pretpostavka - kaže Pejanović.

Oni koji se bave parlamentarnom demokracijom u našoj zemlji, ističe, da znaju da BiH ima jedan veliki problem, a to je „nivo konsenzusa i demokratskog kapaciteta za oblikovanje konsenzusa u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje se donose glavni zakoni o reformama, pa i zakoni koji se odnose na Evropsku uniju".

Pejanović zagovara, kako kaže, ideju široke koalicije za evropsku BiH, koja bi okupila većinu parlamentarnih stranaka koje su dobile najviše glasova na općim izborima na državnom i entitetskim nivoima.

- Ta koalicija treba da ima jasnu programsku sadržinu, a nju bi činilo nekoliko važnih sudbonosnih strateških pitanja za BiH, odnosno izvršenje reformi koje omogućuju BiH da dobije status kandidata i da to bude u naredne dvije godine. Dakle, to je provođenje presude „Sejdić- Finci“, uspostavljanje mehanizma koordinacije u pitanjima evropskih integracija kao i ostala pitanja kao što je razvoj ekonomije i borba protiv korupcije i kriminala - rekao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Panevropske unije BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu Mirko Pejanović.

Pejanovićevo mišljenje o važnosti konferencije Panevropske unije BiH, što je upriličena nakon općih izbora u BiH, dijeli i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Senad Šepić.

- Ono što treba biti osnovna stvar novih vlada, vjerujem da će se na toj osnovi formirati nove parlamentarne većine i novi sazivi vlada, jeste deblokada evropskog puta. Zato trebamo na konferenciji govoriti o najkonkretnijim načinima kako to uraditi - rekao je za Fenu Šepić.

Smatra da postoji spremnost bh. političara kao i evropskih lidera i institucija da se taj proces u potpunosti deblokira.

- Novi pristup Evropske unije prema BiH podrazumijeva hitan dogovor oko onoga što je osnovna stvar vezana za otpočinjanje pregovora. Isto tako mislim da su ljudi u EU svjesni koliko zapravo i oni imaju obavezu da na neki način omoguće da se što prije otkoči proces ako i postoje određene stvari oko kojih se u ovom momentu nismo spremni dogovoriti -nemamo kapaciteta da se dogovorimo - da oni razumiju da je to stvar oko koje ćemo se moći dogovoriti kad već počnemo pregovarati sa EU i ispunjavati osnovne uvjete, koji se od nas očekuju - kazao je Šepić.

Ističe da je „BiH potrebna klima da se vrati povjerenje između glavnih političara - glavnih političkih stranaka“ , dodajući da se na takvoj osnovi napravi atmosfera u kojoj će se rješavati pitanja o funkcionisanju mehanizma koordinacije ili presudi „Sejdić-Finci“.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Martin Raguž također je prisustvovao konferenciji, gdje je za Fenu kazao da BiH nema druge alternative osim evropskog puta.

- Rasprava na konferenciji treba potaknuti legalno i legitimno izabrane strukture vlasti u BiH u zakonodavnom i izvršnom smislu kako bi ova zemlja mogla uhvatiti ritam rješavanja nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema. To ne možemo bez stabilnog evropskog puta i partnerstva sa EU - mišljenja je Raguž.

Poručio je zastupnicima da se svi trebaju fokusirati na prioritete ka pristupanju EU i da se „s tim ne manipulira“, već da se „istinski krene tim smjerom“.

Potpisivanje deklaracije koje se očekuje u nastavku konferencije Raguž vjeruje da će biti snažna poruka da „Evropa ima fokus na BiH, da nije do nje, već do nas“.

Panevropska unija ima već dugu tradiciju u pokretanju i poticanju ideja da se razvijaju evropske integracije na evropskom prostoru i šire, te da se ostvaruje demokratija i bolji život za sve ljude.

- Svako znanje i razmjena iskustva je uvijek dobro došla, a s druge strane mislim da je vrijedna podrška ovog pokreta kao najstarijeg pokreta za ujedinjenje Evrope - rekao je za Fenu federalni ministar Vjekoslav Čamber, federalni ministar rada i socijalne politike.

Zastupnik u Federalnom parlamentu Josip Jurišić smatra da je Međunarodna konferencija Paneuropske unije BiH „kamenčić u mozaiku pristupa BIH ka EU“, te da ovakve konferencije podižu svijest , pri čemu, kako kaže, bh. političari trebaju znati da se moraju uskladiti zakonske regulative sa EU da bi BIH postala njen ravnopravan član“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: