Pripreme u toku
127

Bh. planine spremne i za sezonu bez snijega: Na Ravnoj produžena staza, na Jahorini pet novih

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Kako temperature zraka padaju, tako se zahuktavaju radovi na pripremama za zimsku sezonu na bh. planinama. Topovi za osnježavanje su spremni u slučaju da ne bude dovoljno snijega, a pripremaju se i brojni kulturno-zabavni sadržaji.

Na Vlašiću će kao i svake godine sezona biti otvorena manifestacijom Šankanje na kojoj će, prema riječima direktora Turističke zajednice SBK Miroslava Matoševića nastupiti eminentne zvijezde iz regije.

"Asfaltiran je dio parkinga i sada imamo natkrivenu garažu koja će do zimske sezone biti osposobljena. Ovo je značajna investicija, a iznad nje će se graditi nogometni teren. Svih sedam skijališta u SBK je spremno kao i umjetno osnježavanje. Vlašić već ima popunjene kapacitete za zimski period, neovisno o snijegu. Posjeta drugim planinama najviše ovisi o snijegu, ali iz godine u godinu bilježimo povećan broj posjetilaca", kazao je Matošević.

Ravna planina je produžila ski stazu za pet kilometara u odnosu na prošlu godinu i dužina staze sada iznosi 12,5 kilometara. Imaju tri staze. Cijene ski pasa možete pogledati ovdje.

"U ponudi će biti svakodnevno noćno skijanje. Sve staze će biti osnježene, parking je besplatan i ove godine, kao i dječiji vrtić. Prilazni putevi su do ski centra asfaltirani. U pretprodaji imamo 15 posto popusta na karte", kazao je Nemanja Golijanin iz Ski centra Ravna planina.

Kada su u pitanju sarajevske ljepotice Bjelašnica i Igman, staze su spremne, topovi postavljeni, a akumulacija se puni.

"Šestosjed radi. Od 29.10. do 5.11. radimo remont. Proširujemo ugostiteljske kapacitete, te nabavljamo opremu za školu skijanja. Jezero će biti u funkciji do otvaranje sezone, a sarađujemo s agencijama kako bi imali dobru ponudu kada su u pitanju manifestacije. Također, imat ćemo i određene programe za studente, a na stadionu će biti staza za klizanje. U proceduri smo i nabavke balona za dječiji vrtić kako bi se djeca imala gdje zabaviti dok njihovi roditelji uživaju u skijanju", rekao nam je direktor KJKP ZOI'84 Nevres Alispahić.

Cijene ski passa za Bjelašnicu i Igman možete pogledati ovdje.

Olimpijski centar Jahorina tokom priprema za ovu zimsku sezonu je stavio fokus na početnike pa je pripremio pet novih blagih staza te stazu spust na kojoj će nakon 28 godina moći uživati iskusniji skijaši.

"Novim sistemom će biti povezano cijelo skijalište s 88 lansera i 25 topova i od ove sezone Jahorina nikada više neće imati problem sa snijegom. Uz izgradnju sistema, izgrađene su i markirane nove i proširene i ublažene postojeće ski staze ukupne dužine 40 kilometara, među kojima su i homologovane staze za discipline SL, GS, SG i spust. Na samom vrhu planine, izgrađeno je vještačko jezero od 75.000 metara kubnih koje će služiti i ljeti i zimi i koje će prirodnim padom osnježavati jahorinske staze. Za duže zadržavanje snijega postavljeno je preko 1.030 metara vjetroustava", kazali su nam iz OC Jahorina.

Još jedna od novina ove godine je sistem osnježavanja Snow factory koji će OC Jahorina imati na raspolaganju zbog priprema zimske olimpijade mladih EYOF 2019, a u pitanju je najmoderniji sistem proizvodnje vještačkog snijega kojem nije potreban temperaturni minus da bi proizvodio snijeg.

"Sve navedeno obećava izuzetno uspješnu zimsku sezonu na Jahorini koja više ne zavisi od količine sniježnih padavina već skijašima garantuje mogućnost skijanja minimalno 120 dana tokom sezone. Zvanično otvaranje zimske sezone je planirano od 13. do 16.12.2018. godine, kada će u sklopu trodnevnog retro-ski openinga svi posjetioci planine uživati u retro zabavnim i takmičarskim aktivnostima, ali i koncertu Crvene Jabuke. Otvaranje sistema za osnježavanje planirano je 1. decembra. U toku same zimske sezone planirano je mnogo zabavnih noviteta, od koncerta iznenađenja 28.12., do Exitovog Festivala 84 koji će sigurno postati jedini zimski festival u organizaciji Exit tima", kazali su iz OC Jahorina.

Za potpuni užitak skijaša Olimpijski centar Jahorina ima u planu i organizaciju trka kako takmičarskog tako i zabavnog, ali i humanitarnog karaktera. Cijene ski passa pogledajte ovdje.