BiH
231

Bh. planinari na Tatrama ispenjali vrhove Krivan i Rysy

FENA
(Foto: FENA)
Iz 12 bh. gradova i 26 planinarskih društava 92 planinara su u organizaciji Planinarskog saveza Kantona Sarajevo boravili na Visokim Tatrama u Slovačkoj.

Na Krivan, jedan od najpopularniji vrhova na Visokim Tatrama, na 2.494 metra nadmorske visine izašlo je 49 planinara s vodičima Tarikom Grabusom i Selverom Ajrulahijem.

Vrh RySy, na 2.503 metra nadmorske visine ispenjala su 43 planinara.

Za sve učesnike ovog najmasovnijeg pohoda bh. planinara na Visoke Tatre organizatori i vodiči realizirali su raznovrstan program.

Oni koji nisu kondiciono bili spremni za izlazak na najviše vrhove, pješačili su s vodičima Zijadom Deljom, Murisom Dervišagićem i Dževadom Pamukom do vrha Prednje Solisko (2.117 metara nadmorske visine) i do vodopada na Velikom studenom potoku. Svi su uživali u ljepotama dvaju jezera u kotlini Žablje Pleso.

Tokom boravka na Tatrama planinari su usponom na Krivan i RySy te pješčenjem drugim stazama prešli oko 80 kilometara i savladali 3.000 metara visinske razlike.

Nije izostala ni vožnja brdskim vozom (tramvajem) na sajlu i po šinama do Hrebienoka na 1.285 metara nadmorske visine.

Posebna atrakcija bila je vožnja kabinskom žičarom do Lomničkog štita koji je s 2.633,8 metara treći po visini vrh na Visokim Tatrama. Na Lomničkom štitu je Opservatorij u kojem je ugodan restoran i terase s kojih se pruža pogled na vrhove, grebene, ski-staze, jezera, jednom riječju pogled od kojeg zastaje dah.Tu su se svojevremeno sastali predsjednici Slovačke, Češke i Poljske.

A da su Visoke Tatre ski- infrastruktorom i izvanrednim vertikalnim kabinskim prijevozom koji je u funkciji i tokom ljeta raj za ljubitelje prirode uočljivo je već na prvi pogled. Masovna posjećenost, od organiziranih dolazaka učenika s nastavnicima, mladih bračnih parova s djecom u kolicima i ruksak-nosiljkama, vremešnih turista, planinara, mlade koja je u klasičnoj vjenčanici, a mladoženja u crnom odijelu, te slijepog čovjeka u pratnji ženske osobe i specijalno obučenog psa vodiča. To je atmosfera Visokih Tatri koje nude obilje uživanja, prije svega u ljepoti netaknute prirode. U podnožju Tatri, pored asfaltnog puta možete susresti lane koje bezbrižno pase.

Planinari su imali apartmanski smještaj u planinskim kućama "Aplend" u Velikom Slavkovu nedaleko od Poprada, rodnog mjesta bivšeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

U povratku na putu za Sarajevo organiziran je obilazak Budimpešte.

Prošlosedmični boravak na Visokim Tatrama je dio aktivnosti Planinarskog saveza Kantona Sarajevo, koji svake godine organizira odlazak na jednu od atraktivnih planina izvan BiH.

Visoke Tatre (slovački - Vysoké Tatry, poljski - Tatry Wysokie) su planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske. Najviši vrh je Gerlachovský štit s 2.655 metara nadmorske visine. Mnoge rijetke i endemske životinje i biljne vrste žive na Visokim Tatrama. Najveća skijališta su Štrbské Pleso, Starý Smokovec i Tatranská Lomnica u Slovačkoj i Zakopane u Poljskoj.

Prvi evropski prekogranični nacionalni park osnovan je na slovačkim Tatrama 1948., a u Poljskoj na Tatrama 1954. godine.