BiH
18

Bh. parlamentarci razgovarali s predstavnicima Venecijanske komisije

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu s predstavnicima Evropske komisije za demokratiju putem prava (Venecijanska komisija) o stanju ljudskih prava u našoj zemlji, kao i o funkcioniranju institucije ombudsmena BiH.

Tokom sastanka zajednički je konstatirano da se u našoj zemlji ljudska prava građana još uvijek krše u značajnoj mjeri.

S tim u vezi, naglašena je potreba snažnijeg angažmana i veće političke nezavisnosti institucije ombudsmena za ljudska prava, kao i svih drugih institucija u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda građana Bosne i Hercegovine.

U otvorenom i, kako je ocijenjeno, obostrano korisnom razgovoru ukazano je i na potrebu donošenja izmjena i dopuna zakona o ombudsmenu BiH s ciljem jačanja ove institucije i njenih nadležnosti.

Istaknuta je činjenica da je Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH zatražila da što prije, a najkasnije do decembra 2015. godine dostavi PSBiH prijedlog izmjena i dopuna zakona o ombudsmenu BiH, te je izraženo očekivanje da će ovaj rok biti ispoštovan, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.