{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. osuđenici "odslužuju" kazne radeći fizičke poslove u javnim preduzećima

4.3.2018. u 16:55
405
71
Bh. osuđenici "odslužuju" kazne radeći fizičke poslove u javnim preduzećima
405
Bh. osuđenici "odslužuju" kazne radeći fizičke poslove u javnim preduzećima
Foto: Ilustracija
Iako je Krivičnim zakonom, koji je donesen 2003. godine, propisano da se kazna zatvora do 12 mjeseci može zamijeniti društveno korisnim radom, ova alternativa se ne primjenjuje u svim dijelovima BiH. Prema podacima Federalnog ministarstva pravde u 2016. godini zabilježena su 102 slučaja izricanja ovakve kazne, dok se u RS-u ovaj dio zakona još ne praktikuje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zatvori su svakako prenatrpani, a služenje kazne kroz društveno koristan rad osigurava i uštede u finansijama ukoliko se uzme u obzir da dan zatvora u KS košta 100 KM. U FBiH se zakon primjenjuje od 2010. godine, kada je donesen pravilnik koji dodatno uređuje ovu oblast, a prema njemu osuđenik može raditi najmanje 10, a najviše 90 radnih dana.

Društveno koristan rad biraju najčešće osobe koje su osuđene za nedozvoljeno posjedovanje, upotrebu ili omogućavanje upotrebe narkotičkih sredstava, imovinsk delikte (krađe, šumske krađe, džepne krađe i prevare) te krivična djela nanošenja tjelesnih povreda i nasilja u porodici.

Na području KS osuđenici mogu "odslužiti" kaznu radeći u KJKP Rad, KJKP GRAS, KJKP Park, KJKP Pokop te Terapijskoj zajednici Kampus KS.

Kako nam je rekao Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad, od početka ove godine nije bilo osoba koje izdržavaju kaznu društveno korisnog rada, dok su u 2017. godini bila tri osuđenika. Osuđenici većinom rade na poslovima uređenja i čišćenja.

Rad za opće dobro na slobodi u 2017. godini u Zeničko-dobojskom kantonu iskoristilo je 19 osuđenika. Na području ovog kantona osuđenici mogu raditi u Domu za stare osobe u Zenici, preduzeću Alba u Zenici, Kulturno-sportskom centru Kakanj te na Gradskom groblju Visoko. Osim uređenja i održavanja, osuđenici rade na reciklaži, kao i frizerske poslove.

Na području Unsko-sanskog kantona osuđenici mogu raditi u 20 poslovnih subjekata i uglavnom je riječ o fizičkim poslovima.

U Brčko distriktu ova mjera se primjenjuje od 2014. godine. U prošloj godini Osnovni sud Brčko distrikta BiH je dostavio Pravosudnoj komisiji na izvršenje 16 pravosnažnih presuda.

"Poslovi na kojima se obavlja djelatnost mogu biti poslovi nekvalifikovanog do visokokvalifikovanog radnika, odnosno pomoćni i administrativno-tehnički poslovi. Trenutno Pravosudna komisija ima zaključen ugovor s Javnim preduzećem Komunalno d.o.o Brčko distrikt BiH. Osuđene osobe se raspoređuju u skladu sa sposobnostima i znanjima, a pri tome vodeći računa i o potrebama javnog preduzeća. Najčešći poslovi su: radnik na održavanju teretnih vozila, cvjećar, praoničar, radnik na prikupljanju otpada, skladištar materijala i sl.", kazala nam je Jelena Lakić, glasnogovornica Pravosudne komisije Brčko distrikta.

U narednim mjesecima očekuje se da će BiH raditi na izmjenama krivičnih zakona kako bi bili usklađeni s evropskim standardima, što bi podrazumijevalo i da kazne društveno korisnog rada budu više primjenjivane u odnosu na dosadašnji period.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: