Puni hoteli i moteli
836

Bh. novogodišnje proslave magnet za turiste, samo u Sarajevu boravilo više od 100.000 posjetitelja

Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Novogodišnji koncerti, praznična atmosfera, zimska idila i druga slavlja u našoj zemlji i ove godine su privukla hiljade turista. Popunjeni smještajni kapaciteti u skoro svim većim bh. gradovima svjedoče kako Bosna i Hercegovina postaje atraktivno odredište za proslavu Nove godine.

Uz koncert Zdravka Čolića na javnom dočeku Nove godine te dan poslije i koncert Crvene jabuke, Sarajevo je zasigurno i ove godine bilo novogodišnji centar regije. Kako su i očekivali predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kroz glavni grad je proteklih dana prošlo više od 100.000 turista.

"Još nam pristižu prijave gostiju, ali od 12.000 legalnih kreveta, koliko ih je zavedeno u našem sistemu, već jutros je prijavljeno skoro 11.000 kreveta. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je broj nelegalnih smještajnih kapaciteta dvostruko veći od legalnih, govorimo o desetinama hiljada turista koji su se zadržali u Sarajevu", rekao nam je Nermin Muzur, vršilac dužnosti predsjednika Turističke zajednice KS.

Najbrojniji gosti Sarajeva su iz zemalja regije, a podaci govore kako u glavni grad BiH sve više dolaze Evropljani, a najviše Nijemci.

Ništa lošije nije bilo ni u Mostaru koji je prvi put nakon deset godina organizirao javni doček Nove godine na otvorenom. Brojni turisti i domaćini uživali su u najluđoj noći u gradu na Neretvi uz Mostar Sevdah Reunion, Zoster, Malter Ego i niz drugih izvođača. Koliko je mostarska novogodišnja zabava privukla turista, otkrio nam je pomoćnik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Semir Temim.

"Javni doček Nove godine u Mostaru bio je pun pogodak, prije svega za naše sugrađane, a potom i goste kojih nije nedostajalo. Imali smo blizu 60 posto popunjenih smještajnih kapaciteta. Napravili smo veliku medijsku promociju širom BiH i južne Dalmacije i definitivno možemo reći kako su događaji magnet za turiste. Mnogi su nas posjetili i još se zadržali kod nas", kazao nem je Temim te dodao kako Mostar naredne godine želi napraviti još bolju i dužu novogodišnju proslavu.

Predstavnici kantonalnih turističkih zajednica ističu kako su u zimskom periodu za veliki priliv turista u BiH, pored novogodišnjih praznika, zaslužni i ugodna klima te planinsko bogatstvo.

Olimpijske ljepotice Bjelašnica i Jahorina te centralna bh. planina Vlašić tradicionalno imaju popunjene smještajne kapacitete krajem decembra i početkom januara. Tako je i ove godine, čemu dodatno doprinosi vještačko osnježivanje.

Predsjednik Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miro Matošević ističe kako su gosti oprezni zbog vremenskih uslova, ali umjetni snijeg na Vlašiću trebao bi zadržati goste u narednom periodu kad se očekuju temperature i do 15 stepeni celzija.

SBK je također imao popunjene smještajne kapacitete do 3. januara, a Matošević nam govori da su ih najviše posjetili Hrvati, Srbi, Nijemci, Austrijanci te Arapi.

Odličnu posjetu bilježi i manji bh. entitet koji je tokom 11 mjeseci prošle godine posjetilo 314.305 turista koji su ostvarili 731.596 noćenja.

"Sasvim je jasno da se u Banjoj Luci i na Jahorini tražio krevet više. Razlog tome je bogat višednevni i kvalitetan novogodišnji program, kao i odlični uslovi za skijanje. Najveću posjetu, pored domaćih turista, ostvarili su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Turske, Austrije, Italije, Njemačke i Holandije", kazali su nam iz Turističke organizacije RS-a.

Veliki broj turista i dijaspore prošao je proteklih dana i kroz Zenicu, Bihać, Tuzlu, Doboj, Bijeljinu, Livno i druge bh. gradove. Nadati se da su se svi vratili kućama zadovoljni i puni pozitivnih utisaka o našoj zemlji, dok bh. hotelijeri i ugostitelji zadovoljno "trljaju ruke" i nadaju se njihovom povratku iduće godine.