BiH
10

BH novinari: Zloupotreba djece u predizbornoj kampanji je nedopustiva

Klix.ba
Udruženje BH novinari i Klub novinara Banja Luka oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem osuđuju zloupotrebu djece u predizbornoj kampanji u Bosni i Hercegovini.

Naveli su da "najoštrije osuđuju novinarsku zloupotrebu djece u predizbornim kampanjama kakvo je viđeno na programu K3 televizije".

"Način na koji je pripremljen prilog je neprofesionalan. U ovom prilogu mališani iz Doboja se zahvaljuju gradonačelniku i kandidatu za gradonačelnika Doboja Obrenu Petroviću i predsjedniku Savjeta MZ Centar 1 Davoru Saviću koji su im napravili klackalice, tobogane i ljuljaške", istaknuto je uz video koji tome svjedoči.

"Nedopustivo je da se u vrijeme predizbornih kampanja djeca koriste u marketinške svrhe ma koliko igrališta i zelenih površina dobili. Podsjećamo novinare da je njihova dužnost i profesionalna obaveza da zaštite djecu od svake zloupotrebe i da štite njihova prava zagarantovana Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, koju je potpisala i Bosna i Hercegovina", istakli su iz Kluba novinara Banja Luka i Udruženja BH novinari.