{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari zabrinuti zbog prijetnji smrću Predragu Luciću

16.4.2013. u 15:15
16
BH novinari zabrinuti zbog prijetnji smrću Predragu Luciću
16
BH novinari zabrinuti zbog prijetnji smrću Predragu Luciću
Predrag Lucić
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava zabrinutost zbog prijetnji smrću i ugrožavanja lične sigurnosti Predraga Lucića, novinara i književnika iz Hrvatske, koji su pokrenuti početkom aprila i traju do danas na brojnim portalima i društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini.
Knjiga satirične poezije Predraga Lucića “Mjesec iznad Splita” promovirana je u Mostaru 22. februara ove godine u organizaciji portala Tačno.net iz Ljubuškog, a medijska hajka na njega pokrenuta je gotovo mjesec i pol kasnije poslije ponovnog postavljanja videoklipa s mostarske promocije na YouTubeu. Nakon toga je na portalu Bošnjaci.net objavljen huškački tekst u kojem je Predrag Lucić proglašen neprijateljem Bošnjaka a njegova poezija ”genocidnom” i "uvredljivom za žrtve zločina u Ahmićima".

Upravni odbor BH novinara podržava slobodu debate o svim pitanjima od značaja za javnost, što uključuje različite, polemičke i suprotstavljene stavove o poeziji Predraga Lucića i porukama koje se njome šalju. U tom kontekstu, iz ovog Udruženja smatraju slobodom izražavanja javno objavljivanje protesta Udruženja porodica Bošnjaka – žrtava zločina u Ahmićima iz 1993, koji ne podržavaju Lucićev književni stil i njegovu poeziju.

"Nedopustivo je, međutim, da se književno djelo Predraga Lucića i osjećanja porodica žrtava zločina u Ahmićima suprotstavljaju jedno drugom kroz ciljane i osmišljene huškačke i ksenofobične medijske sadržaje na portalima ili komentare na forumima i društvenim mrežama. U tim tekstovima i komentarima preovladava jezik mržnje, šalju se otvoreni pozivi na linč i dovodi u pitanje život Predraga Lucića, kao i svih drugih osoba koje su digle svoj glas protiv pozivanja na nasilje putem interneta", saopćilo je udruženje BH novinari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: