{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BH novinari" osuđuju napade Milorada Dodika na BHT

8.6.2013. u 16:19
14
76
"BH novinari" osuđuju napade Milorada Dodika na BHT
14
"BH novinari" osuđuju napade Milorada Dodika na BHT
Milorad Dodik
Udruženje "BH novinari" najoštrije osuđuje drske i neutemeljene napade predsjednika RS Milorada Dodika na BHT i, kako je sam naveo, "još neke medije“, koje je optužio za "huškačko“ i "politički motivisano“ izvještavanje.
Komentarišući izvještavanje bosanskohercegovačkog javnog servisa sa protesta ispred zgrade Palamenta BiH, Dodik je optužio BHT da je u svom dnevniku "pozvao građane Banje Luke na proteste“, iako je u centralnoj informativnoj emisiji BHT-a jednostavno samo prenesena vijest da su se na društvenim mrežama pojavili pozivi za okupljanje u Banjoj Luci i u drugim gradovima BiH.

"Podsjećamo predsjednika RS da pravo na mirno okupljanje i izražavanje nezadovoljstva spada među osnovna građanska prava zagarantovana Evropskom konvencijom i Ustavom BiH, a da je obaveza društveno odgovornih medija, a pogotovo javnih servisa, da izvještavaju građane o svim relevantnim događajima, pa i o onima koji se predsjedniku ne sviđaju", kaže se u saopćenju BH novinara.

Upozoravaju na nedopustiv, huškački jezik, kojim je Dodik govorio, nazivajući javni servis BHT "smećem“, a sagovornika BHT-a, socijalnog psihologa dr. Srđana Puhala "ispuhanim tipom“.

"Uz sve to Dodik je posredno pozvao i na kršenje zakona, dajući svojim izjavama do znanja da je sasvim u redu ako građani RS ne plaćaju RTV taksu. Ovo je još jedan pokušaj bh. političara, među kojim upravo Milorad Dodik prednjači, da manipulativnim istupima za sve probleme u BiH optuže novinare i medije, amnestirajući tako sebe odgovornosti za krizu i haos koji su sami stvorili. Krajnje je neodgovorno da upravo oni koji su BiH doveli u ovakvu situaciju, umjesto da smire tenzije i pokušaju naći rješenje, zapaljivim populističkim izjavama dodatno zbunjuju ionako već sluđene građane, a novinare na sve načine pokušavaju da spriječe da pošteno i časno rade svoj posao, u interesu javnosti", zaključuju BH novinari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: