Kršenje prava novinara
39

BH novinari uputili protest Dodiku zbog uskraćivanja akreditacije Ljiljani Kovačević

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je javni protest predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog uskraćivanja akreditacije novinarki Ljiljani Kovačević, dopisnici agencije Beta iz Banja Luke.

"To predstavlja najgrublji čin kršenja prava novinara na slobodu informisanja, pristup javnim institucijama i događajima od značaja za građane", rekli su iz Udruženja BH novinari.

O dikstiminatorskom odnosu Dodika prema dopisnici agencije Beta Kovačević BH novinari će obavijestiti Ured OSCE za slobodu medija u Beču i Međunarodnu federaciju novinara u Briselu, te zatražiti njihovu intervenciju u osiguranju minimalnih uvjeta za rad ove novinarke.

Ovaj čin je, kažu, istovremeno nastavak pritisaka i nasilja koje Dodik provodi nad novinarkom Kovačević, koju je najgrubljim riječima izvrijeđao na pres-konferenciji u Banjoj Luci održanoj 2. juna.

Protiv nje je pokrenuo tužbe za kleveti i sada je, ističu, diskriminira u odnosu na druge novinare uskraćujući joj, bez ikakvog obrazloženja, akreditaciju za pristup instituciji predsjednika Republike Srpske.

Udruženje BH novinari konstatira kako Dodik već duže vrijeme krši sve postulate civiliziranog ponašanja i demokratskog odnosa prema novinarima i medijima kakav nalaže javna funkcija predsjednika RS, stavljajući u neravnopravan položan novinare i medije koji kritički izvještavaju o njegovim aktivnostima i odlukama.

S obzirom na to da, kako kažu, bahati postupci Dodika prolaze nekažnjeno, bez adekvantih reakcija ili sankcija domaćih i međunarodnih institucija zaduženih za zaštitu slobode izražavanje i osnovnih ljudskih prava novinara, Udruženje BH novinari će razmotriti mogućnosti postojećeg zakonskog okvira u BiH i međunarodnih dokumenta za zaštitu novinarke Kovačević i njenog prava na slobodu informisanja.