{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari osudili Dodikov napad na dopisnicu Oslobođenja

F
7.9.2012. u 13:15
3
83
BH novinari osudili Dodikov napad na dopisnicu Oslobođenja
3
BH novinari osudili Dodikov napad na dopisnicu Oslobođenja
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na dopisnicu "Oslobođenja" iz Banje Luke Gordanu Katanu.
Podsjećaju da je na konferenciji za medije u četvrtak u Palati RS-a Dodik najgrublje uvredio Katanu, kazavši joj da je "lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama" i optuživši je za "političku pristrasnost".

Iz Udrženja naglašavaju da je predsjednik RS-a napao novinarku Oslobođenja samo trenutak nakon što je u funkciji predsjednika SNSD-a potpisao i javnosti predstavio Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji i obavezao se na fer i demokratsko ponašanje u tom periodu.

"Ovo nije prvi slučaj osionog ponašanja kojim Milorad Dodik sprječava novinare da u miru i dostojanstveno obavljaju svoj posao, pritom kršeći osnovne postulate slobode, demokratije i ljudskih prava, ali i rušeći ugled institucije Predsjednika RS-a", saopćeno je iz Upravnog odbora udruženja BH novinari.

Ističu da je Dodik, kao predsjednik jedne od vodećih političkih stranaka u BiH, napadom na Gordanu Katanu, dan uoči početka zvanične predizborne kampanje, jasno stavio do znanja kakav tretman novinari u ovoj zemlji mogu očekivati u narednim danima, kao i to u kojoj mjeri će on poštovati kodeks ponašanja političara koji je prihvatio.

U Udruženju BH novinari napad na kolegicu Gordanu Katanu doživljavaju kao napad na cijelu novinarsku zajednicu u BiH te pozivaju novinare da dignu svoj glas protiv bahatog ponašanja Milorada Dodika, ali i svakog drugog politčara koji atakuje na slobodu izražavanja i prava novinara.

Istovremeno očekuju od Centralne izborne komisije i međunarodnih organizacije koje nadgledaju političku kampanju za lokalne izbore da javno stanu u zaštitu novinarske profesije, kao i prava svih novinara i novinarki u BiH da slobodno, dostojanstveno i bez straha od progona obavljaju svoje novinarske zadatke tokom predizborne kampanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: