Zašto plaćamo taksu?
497

"BH novinari" traže da BHT saopći na čiji zahtjev je uklonjen intervju sa Sebijom Izetbegović

Klix.ba
Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ne stišavaju se reakcije nakon odluke Radio-televizije BiH da povuče najavljeni intervju s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i suprugom predsjednika SDA Sebijom Izetbegović s BHT-a. Analitičari ističu kako je ovo očit primjer političkog ugnjetavanja medija i napada na novinarske slobode.

Odluka o povlačenju intervjua sa suprugom člana Predsjedništva BiH na najbolji način govori da bosanskohercegovačke vlasti čak ni u 2017. godini ne shvataju ulogu medija u društvu.

Rukovodstvo BHT-a odbilo je dati bilo kakvo pojašnjenje o povlačenju danima ranije najavljenog intervjua, čime je ostavilo prostora za spekulacije da je Sebija Izetbegović direktno tražila obustavljanje objavljivanja intervjua nakon što je javnost loše reagovala na njenu izjavu o odlasku ljekara s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

"A gdje su otišli ljekari? Dva kilometra daleko od Kliničkog centra. Nisu oni otišli nigdje. Oni su samo prešli u drugo agregatno stanje", kazala je Izetbegović u najavljenom intervjuu.

Sistem u kojem supruga predsjednika vodeće političke stranke ima toliku moć da obustavi objavljivanje sadržaja na javnom radiotelevizijskom servisu samo u teoriji može se nazvati demokratskim sistemom. Ovaj primjer dosta govori i o stvarnom stanju u kojem se nalaze javni servisi u BiH.

Generalna sekretarka Udruženja "BH novinari" Borka Rudić kazala nam je kako će Upravni odbor "BH novinara" zatražiti od direktora BHT-a Marija Vrankića i uredničkog kolegija da javnosti saopće detalje zbog kojih je uklonjen intervju sa Sebijom Izetbegović, odnosno koji su bili razlozi za to.

"Tražit ćemo da saopći ko je naredio uklanjanje intervjua i ako je neko naredio zbog čega su oni pristali na to da uklone intervju koji su prethodno danima najavljivali kao ekskluzivan", rekla je Rudić.

Ona ističe kako rukovodstvo BHT-a mora biti transparentnije i odgovornije prema javnosti, odnosno informisati građane na koji način se donose odluke i ima li pritisaka na novinare.

"Do prije nekoliko dana svi smo se zalagali za plaćanje RTV takse i pozivali građane. Oni sami su pozivali građane, a sada građani očekuju da im se obrazloži šta se ovdje dogodilo i šta to plaćaju kroz RTV taksu. Da li je to profesionalan rad u interesu svih građana ili politika želi da ovlada i BHT-om koji se do sada uspješno nosio sa svim političkim pritisicima", zaključila je Rudić.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je otkazivanje intervjua s direktoricom KCUS-a, pored toga što je izazvalo veliku pažnju javnosti i naišlo na brojne kritike, ukazalo na nekoliko poremećaja u bh. društvu. 



"Zašto je intervju sa direktoricom jedna javne ustanove ekskluziva? Zar njihova komunikacija s javnošću ne bi trebala da bude uobičajena pojava. Nedopustivo je da se otkaže emitiranje ekskluzivnog intervjua na javnom emiteru bez ikakvog obrazloženja. Nije u redu tražiti od građana da plaćaju pretplatu, a onda kao obrazloženje za otkazivanje emitiranja jedne zanimljive emisije navesti da 'intervju neće biti emitiran', bez ikakvih detalja. Upravo taj nedostatak obrazloženja i od ranije poznata 'stidljivost' direktorice pred medijima doveli su do generalnog zaključka da intervju neće biti emitiran zato što direktorica nije odobrila prikazivanje“, smatra Marić.

Dodaje da će ljudi, zbog nedostatka informacija, izmišljati razloge kako bi upotpunili priču, a da će najveću štetu pretrpjeti BHRT.

"Ni KCUS-a ni BHRT nisu demantovali da je gospođa Izetbegović glavni krivac za zabranu emitiranja. 

Bakir Izetbegović je jednom rekao da njegova supruga ima dobre veze, a ovim smo se još jednom uvjerili u to koliko su te njene veze dobre. Ne sjećam se da se ikad prije dogodilo da je neko mogao da zabrani emitiranje snimljenog i najavljenog intervjua, na dan emitiranja. Ponašanje direktorice ukazuje i na njeno nepoštivanje prema novinarima i prema javnom emiteru jer je morala znati da će im ovim potezom nanijeti nepopravljivu štetu. Da imaju imalo poštovanja prema njima potrudili bi se da daju bilo kakvo opravdanje za otkazivanje, pa makar se pravdali i lošom tehničkom opremom. Ta bahatost političkih moćnika i članova njihove porodice u BiH ovim činom prelazi u novu dimenziju. Ovo nam pokazuje koliko ne poštuju medije i novinare, ali i koliko se ne boje reakcije javnog mnijenja“, smatra Marić.