{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BH novinari" pisali ambasadoru Robbinsu

F
26.3.2010. u 19:13
0
0
"BH novinari" pisali ambasadoru Robbinsu
0
"BH novinari" pisali ambasadoru Robbinsu
Garry D. Robbins
Zbog učestalih napada na novinare i medije, diskriminacije pojedinih medija u pogledu pristupa informacijama, te nedopustivog miješanja političkih i vjerskih lidera u rad medija i medijskim organizacija danas je Udruženje "BH novinari" uputilo pismo ambasadoru Garyju D. Robbinsu, šefu Misije OSCE u BiH.
Kao posljednji primjer nedemokratskog odnosa prema novinarima i medijma Udruženje navodio incident koji se desio u četvrtak u Banjoj Luci, nakon okončanja zvaničnog razgovora između premijera RS-a Milorada Dodika i ambasadora Robbinsa.

"Koji minut nakon što se, pred predstavnicima Misije OSCE i Vama lično, pohvalio svojom otvorenošći prema medijima i potvrdio to prisustvom Miše Vidovića, novinara FTV na pres-konferenciji, premijer Republike Srpske je tog istog novinara i njegov medij izvrijeđao na neprimjeren način".

U pismu se ističe da je u prva tri mjeseca 2010. godine, Linija za pomoć novinarima registrirala 16 slučajeva napada na novinare, kršenja prava novinara i ugrožavanja slobode izražavanja.

«Svi ovi primjeri svjedoče o porastu političkog miješanja u rad novinara i medija političkih lidera i nositelja važnih javnih funkcija, protiv čega se teško boriti bez adekvatne podrške nadležnih dražvnih institucija, pravnih mehanizama i profesionalnih organizacija.

Na brojna upozorenja o kršenjima medijskih sloboda i prava novinara, koja su dolazila iz Linije za pomoć novinarima, ni jedna državna institucija nije adekvatno reagirala», kaže se u pismu 'BH novinara', uz podsjećanje da 'ni nedavni zvanični izvještaj OSCE u BiH o medijskim slobodama nije naišao na adekvatne reakcije u nadležnim bh. institucijama i organizacijama'.

U zaključku pisma Udruženja "BH novinari" zatraženo je od ambasadora Robbinsa, da snažnije koristi mehanizme koje ima na raspolaganju kao šef Misije OSCE u BiH, te da, uz pomoć ostalih međunarodnih institucija u BiH sa OHR-om na čelu, predloži sankcije za sve javne dužnosnike koji napadaju novinare ili krše slobodu medija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: