{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari osudili prijetnje upućene novinaru Siniši Vukeliću

9.10.2012. u 17:40
0
2
BH novinari osudili prijetnje upućene novinaru Siniši Vukeliću
0
BH novinari osudili prijetnje upućene novinaru Siniši Vukeliću
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju postupak banjalučkog biznismena Mile Radišića, koji je Siniši Vukeliću, novinaru Alternativne televizije i predsjedniku Kluba novinara BHN Banja Luka, prijetio ubistvom i najgrublje ga vrijeđao.
"Kolega Vukelić je Milu Radišića pozvao da prokomentariše odluku Vrhovnog suda Republike Srpske, kojom je ukinuta oslobađajuća presuda za Radišića u slučaju „Medicinska elektronika“. Umjesto komentara, Radišić je u telefonskom razgovoru Vukelića zasuo uvredama i prijetnjama, poručivši mu, između ostalog, da će ga „roknuti“, što je žargonski izraz za likvidaciju", saopćeno je iz Udruženja BH novinara.

Slučaj je prijavljen policiji i članovi Udruženja/udruge BH novinari očekuju da će nadležni organi reagovati po zakonu i zaštititi kolegu Vukelića i time pokazati da BiH nije društvo u kome vladaju tajkuni, a stradaju novinari.

Kao novinar, Siniša Vukelić je razotkrio milionske afere vezane za sumnjive privatizacije i za manipulacije građevinskim zemljištem u Banjoj Luci. Pisao je također i o slučaju "Medicinska elektronika“, zbog kojeg je Mile Radišić optužen za organizovani kriminal.

"Prijetnje kolegi Vukeliću doživljavamo kao direktan atak na njegov život i na bezbjednost njegove porodice, zbog čega zahtjevamo da se Radišić hitno procesuira, a javnosti pokaže da su prijetnje novinarima nedopustive, kao i svaki drugi kriminal. O slučaju ćemo obavijestiti i Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara, kao i druge međunarodne organzacioje koje se bave zaštitom ljudskih prava i medijskih sloboda", saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: