Odlazak na grob
182

Bh. novinari odaju počast Srđanu Aleksiću i osnivaju medijsku grupu koja će nositi njegovo ime

Piše: M. N.
Srđan Aleksić
Srđan Aleksić
Dobitnici novinarske nagrade "Srđan Aleksić" okupit će se u subotu, 28. aprila, na grobu ovog heroja u Trebinju kako bi mu odali počast i na simboličan način podsjetili na bitne vrijednosti novinarske profesije.

Kako nam je rekla Milkica Milojević, dobitnica nagrade "Srđan Aleksić" 2012. godine i inicijator, Aleksićev grob posjećuju uoči 3. maja - Dana slobode medija. Planirano je i da oforme medijsku grupu koja će nositi njegovo ime.

"Većina novinara koji su dobili ovu nagradu su aktivni, ali ima i onih koji su napustili profesiju što govori u kakvom je stanju novinarstvo. Dobila sam ideju da bi bilo dobro da okupimo kolege koje se žele posvetiti takvoj vrsti aktivizma, da smislimo neke načine kako da sačuvamo svoju profesiju društveno odgovornom, odupremo se destrukciji profesije, zatrpavanju javnosti besmislicama i da se pokušamo suprotstaviti autocenzuri koja je sve raširenija", kazala je Milojević.

Istakla je da ih ime Srđana Aleksića na to obavezuje i da niko od njih nema pravo da odustane od vrijednosti za koje se Srđan borio.

"Obaveza je da se borimo za dostojanstvo ljudi koji ovdje žive, za to da građani dobiju informacije koje su bitne za naše živote i doprinose napretku", rekla je Milojević.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH. Do sada ju je dobilo 25 novinara.