Reakcija
38

BH novinari: Nedopustivo uplitanje Milorada Dodika u rad novinara portala Klix.ba

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuje uvredljive izjave o portalu Klix.ba, a koje je na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a iznio Milorad Dodik u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Iz UO BH novinara navode da je na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske u srijedu u Banjoj Luci Milorad Dodik portal Klix.ba nazvao "neprijateljskim medijem" za Republiku Srpsku, čime je zloupotrijebio skupštinsku govornicu za obračun s ovim medijem i njegovim novinarima.

"UO BH novinara smatra nedopustivim uplitanje Milorada Dodika u rad novinara portala Klix.ba, uključujući i širenje neistina i neprimjerenih kvalifikacija o ovom, ali i svim drugim medijima koji kritički izvještavaju o radu institucija ili pojedinaca iz RS. Takvi mediji i novinari su konstantno meta političkih napada, prijetnji, klevetničkih i primitivnih kvalifikacija Milorada Dodika i drugih zvaničnika RS, proglašavaju ih 'neprijateljima RS', a ne prezaju ni od slanja policije u medijske redakcije. Podsjećamo, u decembru 2014. u redakciju portala Klix.ba u Sarajevu upala je policija Republike Srpske, pomognuta policijom Kantona Sarajevo, samo zbog toga što je Klix.ba objavio audiosnimak nezakonite 'kupovine' zastupnika i njihovih glasova u tadašnjem sazivu NSRS-a", piše u saopćenju UO BH novinari.

UO BH novinara rezolutno zahtijeva od Milorada Dodika da prekine nasilje nad medijima te da svoj odnos prema medijima i novinarima uskladi s demokratskim vrijednostima i medijskim slobodama koje uključuju slobodu kritike javnih zvaničnika, poštivanje normi pristojne komunikacije i uvažavanje uloge medija u društvu.

"U posljednjih nekoliko godina Linija za pomoć novinarima je zabilježila najmanje 20 napada i prijetnji Milorada Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH, s posebnim fokusom na BNTV, FTV, BHRT, Oslobođenje, novinsku agenciju Beta, itd. Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske Federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, a posebno u entitetu Republika Srpska", saopćeno je iz UO BH novinari.