{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari: Krivično procesuiranje hakera je imperativ za MUP i tužilaštvo

8.1.2014. u 16:06
52
107
BH novinari: Krivično procesuiranje hakera je imperativ za MUP i tužilaštvo
52
BH novinari: Krivično procesuiranje hakera je imperativ za MUP i tužilaštvo
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje hakerski napad, prijetnje i ucjene portala Klix.ba i Tuzlanski.ba, koji su se desili prošle sedmice i iza kojih stoji nepoznati počinilac potpisan kao "Anonimus Balkan".
Pritisak na urednike radi objave poruke nepoznate osobe i problematičnog sadržaja, te hakiranje portala nakon što je odbijen zahtjev za objavu, predstvaljaju najgrublji atak na slobodu novinarstva i integritet medija. To je istovremeno i kriminalni čin ucjene radi ostvarivanja lične koristi, koji traži hitnu, adekvatnu i efikasnu reakciju nadležnih policijskih i tužilačkih organa, kao i javnu osudu takvog ponašanja od strane cjelokupne bh.javnosti.

Krivično pocesuiranje osobe ili osoba koje stoje iza nasrtaja na novinare i urednike portala Klix.ba i Tuzlanski.ba imperativan je zadatak za MUP i Tužilaštvo Federacije BiH, kako bi se preduprijedili svaki budući pokušaji ucjenjivanja medija i rušenja njihovih web-stranica.

Budući da je 2014. u Bosni i Hercegovini godina izbora, kada se očekuju još veće tenzije i sukobi na političkoj i javnoj sceni ove države, Upravni odbor BH novinara smatra izuzetno važnom profesionalno i efikasno reagiranje nadležnih organa u ovom konkretnom slučaju. Takav pristup bio bi jasna poruka kriminalcima i svima drugima kako država neće tolerisati kršenje prava na slobodu izražavanja kao ni nezakonita ponašanja prema novinarima i medijima, odnosno građanima BiH u cjelini.

Upravni odbor BH novinara još jednom javno proziva i poziva policijske organe i Tužilaštvo Federacije BiH da istragu u ovom slučaju provedu sa najvećom ozbiljnošću, a u najskorije vrijeme javno objave rezultate istrage i identitet počinitelja, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: