BiH
0

BH novinari i Linija za pomoć uputili javni protest direktoru Aluminija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Ivi Bradvici, direktoru mostarskog Aluminija, čiji su zaštitari verbalno vrijeđali novinarsku ekipu Dnevnog lista iz Mostara, a potom ih pokušali spriječiti u obavljanju profesionalnog novinarskog zadatka.

"Zaštitari Aluminija su u četvrtak 17. maja, uz verbalne uvrede i prijetnje, onemogućili novinaru i fotoreporteru Dnevnog lista ulazak u prostor te tvornice i fotografiranje protesta nezadovoljnih radnika, okupljenih pred upravnom zgradom tog javnog poduzeća. Također, zaštitari su pokušali zabraniti snimanje fotografija i izvan kruga Aluminija, zbog čega su u pomoć pozvali i policiju", navodi se u javnom protestu.

Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima drže kako je zabrana snimanja javnih događaja, verbalno i drugo nasilje nad novinarima i fotoreporterima neprimjeren atak na slobodu izražavanja i dostojanstvo medijskih uposlenika.

"Ovo je istodobno i pokušaj uskraćivanja informacija građanima, koji imaju pravo biti informirani o svim javnim događajima, a posebno o onima koji se tiču njih samih ili njihovih obespravljenih sugrađana", navodi se u javnom prosvjedu.

Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od direktora Ive Bradvice da hitno uputi javno ispriku uredništvu i novinarima Dnevnog lista zbog incidenta koji su napravili njegovi zaštitari, te da ubuduće osigura svim medijima nesmetano izvještavanje o tvornici Aluminij i nazočnost novinarskih ekipa događajima koji su u vezi s poslovanjem ovog preduzeća.