Gušenje sloboda
135

BH novinari: Hitno zaustaviti policijsko nasilje nad novinarima u Banjoj Luci

G. M.
MUP RS-a (Foto: D. S./Klix.ba)
MUP RS-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari hitno zahtjeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva u tom gradu da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom, novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo.

Morača je, kako navode, jučer ispitivan u policiji i prisiljavan na otkrivanje izvora informacija suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standarda zaštite slobode medija i izražavanja.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osmnjičena jedna osoba. U prisustvu tužiteljice Goradane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtjevali od novinara da otkrije "ko mu je dao podake" o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog.

Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, demostrirajući institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako "dobrovoljno" policiji ustupa vlastiti telefon.

Upravni odbor BH novinara je užasnut brutalnim postupanjem Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka prema novinaru Morači, uz korištenje institucionalne sile suprotne Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija.

Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjoj Luci je, kako navode u saopćenju, eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala SrskaInfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također jučer ispitivani u policiji.

"Ovo je još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskh sloboda u Republici Srpskoj kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivati efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa", dodaje se.

Članovi Upravnog odbora BH novinara su uvjereni kako tužiteljica Gordana Mijatović i dežurni policijski inspektori jako dobro znaju da se od novinara može tražiti otkrivanje izvora informacija samo u slučajevima saznanja o počinjenju krivičnog djela ubistva, te da se bez sudskog naloga ne mogu oduzimati novinarski materijali i oprema.

"Jučer su postupili suprotno zakonskim propisima i vlastitom znanju, samo da bi stvorili pogodno okruženje za buduće krivične progone novinara i medija u Republici Srpskoj koji kritički pišu o temama od javnog značaja, a koje odavno najavljuje Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta. U kontekstu navedenog, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će pokrenuti pravne postupke za ispitivanje ponašanja odgovornih osoba Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva, a sve sa ciljem zaštite slobode medija i sigurnosti novinara u Republici Srpskoj", zaključuje se u saopćenju koje potpisuje Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Inače, više od stotinu novinara okupilo se danas u Banjoj Luci na Trgu Krajine kako bi pružili podršku kolegi Morači. Novinari su potom krenuli ka Policijskoj upravi Banja Luka kako bi iskazali solidarnost sa kolegom Moračom.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH najoštrije je osudio odnos pripadnika MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužilaštva prema novinaru Nikoli Morači. Upozorili su na pravo novinara da zaštiti svoj izvor kao i da oduzimanje mobilnog telefona novinara ugrožava i izvor ali i samog novinara.