BH novinari: Direktorica KCUS-a treba se izviniti medijima

F
FENA
2.2.2019. u 12:57
301
131
BH novinari: Direktorica KCUS-a treba se izviniti medijima
301
BH novinari: Direktorica KCUS-a treba se izviniti medijima Borka Rudić
Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiji Izetbegović zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na pres-konferenciji održanoj 31. januara u Sarajevu.
Ističu da se jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, zaslugom direktorice Izetbegović i njenih saradnika, pretvorio u višesatni performans, tokom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobijanju informacija od javnog značaja.

Upravni odbor BH novinara osuđuje takvo postupanje, ocjenjuje ga neprimjerenim, suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranje i ponižavajućim za obje profesije, i novinarsku i ljekarsku.

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od direktorice Izetbegović izvinjenje medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima, uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i zdravstvenih usluga u KCUS-u.

Također poziva novinare i medije da s mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u sitacijama kada javni zvaničnici vrijeđaju njihove koleginice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju sa javnih događaja, saopćeno je iz Upravog odbora Udruženja BH novinari.


Komentari (131)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: