|

BH novinari će tražiti smjene čelnika policije HNK ako ne zaštite Galić i Bahtijara

BH novinari će tražiti smjene čelnika policije HNK ako ne zaštite Galić i Bahtijara
10
Klix.ba
3.1.2015. u 14:12
16
komentara
10

dijeljenja
BH novinari će tražiti smjene čelnika policije HNK ako ne zaštite Galić i Bahtijara
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su zabrinutost zbog verbalnog napada i vrijeđanja Štefice Galić, glavne urednice, i Amera Bahtijara, urednika portala Tačno.net, koji se desio u Mostaru u petak 2. januara.
"Urednici Galić i Bahtijar su napadnuti nakon izlaska iz kinosale, kada su ih presrela dvojica muškarca u 30-im godinama, počeli ih vrijeđati i prijetiti kako će 'zbog pisanja završiti kao profesor Slavo Kukić', pretučen u Mostaru krajem juna 2014.", podsjećaju BH novinari u saopćenju za javnost.

"Verbalni napad na Šteficu Galić i Amera Bahtijara predstavlja nedopustiv akt nasilja nad ovo dvoje novinara, koje neprekidno traje od 2012. godine i ciljano se ponavlja sa namjerom zastrašivanja i prestanka rada portala Tačno.net, poznatog po antifašizmu, promoviranju društva tolerancije i visokih demokratskih vrijednosti. Ovaj napad je istovremeno i prijetnja ličnoj sigurnosti Štefice Galić i Amera Bahtijara, zbog čega BH novinari zahtijevaju od MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona njihovu posebnu zaštitu, kao i hitnu istragu i produzimanje pravnih radnji koje će dovesti do kažnjavanja počinitelja", navode iz Udruženja.

Hitna istraga i javno objavljivanje identiteta napadača neophodni su i zbog činjenice da su se u javnosti već pojavile informacije o napadačima. Jedan od njih je, pretpostavlja se, Antonio Vrljić, uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a drugi Josip Čuljak, sudionik demonstracija u Ljubuškom iz 2012., koje su rezultirale prijetnjama smrću i fizičkim napadom na Šteficu Galić, te njenim kasnijim preseljenjem u Mostar, istaknuto je u saopćenju za javnost.

"Ukoliko se informacije o identitetu napadača pokažu tačnim, bh. policijske strukture i nadležna ministarstva morat će javno odgovoriti zašto se njihovi uposlenici pojavljuju među napadačima na novinare, te kakve su mjere poduzeli da se brutalno nasilje nad urednicom Galić preduprijedi i omogući joj se normalan i siguran život", stoji u saopćenju.

Advokatski tim Linije za pomoć novinarima trenutno vodi pet sudskih postupaka u vezi sa klevetničkim sadržajima i širenjem govora mržnje prema Štefici Galić, koji su uslijedili nakon prikazivanja filma "Neđo od Ljubuškog" u ljeto 2012. Također, zbog fizičkog nasilja nad urednicom portala Tačno.net. sud u Širokom Brijegu je 2014. pravomoćno kaznio Veru Dedić iz Ljubuškog sa tri mjeseca zatvora uvjetno i 600 KM novčane kazne, podsjetili su iz Udruženja BH novinari.

"BH novinari i Linija za pomoć novinarima će, ukoliko domaće policijske snage ne otkriju vinovnike posljednjeg napada na urednike portala Tačno.net i ne provedu ostale zakonske mjere njihove zaštite, zahtijevati smjenu čelnih ljudi policije HNK, te zatražiti posebnu zaštitu Štefice Galić i Amera Bahtijara od strane međunarodnih organizacija nadležnih za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara", saopćeno je.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...