BiH
60

BH novinari: 2015. je godina borbe za slobodu medija i prava novinara u BiH

FENA
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima organiziraju sutra u Sarajevu protestno okupljanje novinara zbog, kako su upozorili, učestalih kršenja medijskih sloboda i ugrožavanja sigurnosti novinara u BiH te uključenosti javnih službenika i visokopozicioniranih političara u napade na novinare, "koji najčešće prolaze bez reakcija policijskih i pravosudnih institucija".

O napadima na novinare i mjerama koje BH novinari i druge medijske organizacije namjeravaju poduzeti govorit će Dario Šimić, direktor portala Klix.ba, Jasmin Hadžiahmetović, urednik Klixa, Štefica Galić, urednica portala Tačno.net (putem videolinka), Dario Novalić, predsjednik UO Vijeća za štampu i online medije u BiH, te Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari.

Kako je saopćeno iz Udruženja BH novinari, protestna okupljanja novinara, koja su počela u ponedjeljak u Banjoj Luci i nastavljaju se u utorak u Sarajevu i u više gradova BiH, najava su 2015. kao godine borbe za slobodu medija i prava novinara u BiH, tokom koje će novinarska udruženja, sindikati i medijske organizacije pokrenuti, navodi se, oštrije javne pritiske i pravne postupke protiv odgovornih državnih i javnih institucija i organa za (ne)poduzimanje efikasnijih mjera zaštite slobode izražavanja u BiH.

U proglasu je Udruženje BH novinari/Klub novinara Banja Luka naveo da su se novinari i novinarke BiH, cjelokupna medijska zajednica i građani ove države suočili posljednjih dana s brutalnim ugrožavanjem medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

Ističe se da su fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo dio od 400 registriranih slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara, koje je zabilježila Linija za pomoć novinarima od 2006. do danas.

Među tim slučajevima zabilježeno je, dodaje se, 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću. Samo u 15 posto krivičnih djela prema novinarima donesene su pravomoćne presude, u 22 posto slučajeva nije ni pokrenuta a kamoli provedena istraga, u 23,5 posto slučajeva došlo je do 'zatvaranja' predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara.

Novinari i novinarke - članovi Udruženja/druge BH novinari i Kluba novinara Banja Luka, zahtijevaju od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti - od kantona, preko entiteta do države i Brčko Distrikta - provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima, kao i poduzimanje drugih pravnih radnji koje će rezultirati kaznama za počinitelje.

Linija za pomoć novinarima će, kako se navodi, podijeliti s nadležnim organima i institucijama vlastitu bazu podataka o neprocesuiranim slučajevima kršenja prava novinara i slobode izražavanja.

Također, od Ureda predsjednika Republike Spske traži se hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV iz Bijeljine i Agencije Beta - dopisništvo Banja Luka, koja im je neophodna za praćenje aktivnosti predsjednika RS Milorada Dodika i izvještavanje sa događaja od značaja za javnost.

Od Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona zahtijeva se hitna i profesionalna istraga o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara, urednike portala Tačno.net, kao i objavljivanje rezultata istrage u roku od 7 dana.

Od Viskog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH traži se hitna istraga o upadu policije u redakciju portala Klix.ba i postupanje Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Općinskog suda Sarajevu koji su, kao pravosudne institucije, sudjelovali u izdavanju naredbe o pretresu.

U proglasu se od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i od Ministarstva pravde i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zahtijeva detaljna analiza postupanja policije u vezi s pretresom prostorija portala Klix.ba u kontekstu kršenja prava na slobodu izražavanja i prava novinara na zaštitu izvora informacija, zaštićenih Evropskom poveljom o ljudskim pravima, ustavima entiteta i države BiH, kao i zakonskim propisima iz oblasti krivičnog i građanskog prava.

Od Predsjedništva BiH se zahtijeva da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran i slobodan rad, te u skladu sa svojim ovlastima, poduzme mjere koje će osigurati poštivanje slobode izražavanja od državnih i javnih institucija, na način kako je to navedeno u predpristupnom Sporazumu i više godišnjih izvještaja o napretku BiH u procesu EU integracija.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u navedenim i razumnim rokovima, BH novinari će, kako je najavljeno u proglasu, pozvati novinare i medijske uposlenike iz cijele države na javna okupljanja pred navedenim institucijama "dok se i posljednji zahtjev ne ispuni a javnost obavijesti o mjerama koje su poduzeli u cilju stvaranja sigurnog i tolerantnog okruženja za rad svih medija i novinara u Bosni i Hercegovini".

Udruženje/udruga BH novinari, sa klubovima novinara u Banjoj Luci, Doboju, Bihaću, Srebrenici, Mostaru, Zenici, Tuzli, Goraždu i Brčko Distriktu, poziva sve novinarske asocijacije i medijske sindikate u BiH da podrže navedene zahtjeve te iskažu punu solidarnost s novinarima i novinarkama čija se prava sistematski i godinama ugrožavaju.

"Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant su uspješnosti naše borbe za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH", navedeno je u proglasu BH novinara/Kluba novinara Banja Luka.

Pres-konferencija i protestno okupljanje novinara najavljeni su za sutra s početkom u 11 sati u Media Centru u Sarajevu.