{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. mediji pod utjecajem, novinari mete napada

S
30.6.2011. u 20:00
0
14
Bh. mediji pod utjecajem, novinari mete napada
0
Bh. mediji pod utjecajem, novinari mete napada
BiH već treću godinu zaredom bilježi nazadovanje zbog problema u oblasti slobode štampe i pravosuđa, navodi se u novom izvještaju organizacije Freedom House iz Washingtona, u kojem je analiziran demokratski razvoj 29 zemalja u regionu centralne Evrope i Evroazije.
BiH je ove godine dobila ukupnu ocjenu 4,32 što je lošije u odnosu na prošlogodišnju ocjenu, koja je glasila 4,25.

U izvještaju se navodi da mediji u BiH rade pod velikim političkim uticajem, a njihova uređivačka politika zavisi od toga ko je vlasnik medija.

Iako u zemlji postoji veliki broj medija, ono što je očigledno jeste da su se oni tokom predizborne kampanje za izbore 2010. godine vrlo jasno opredjeljivali i stajali na stranu određenih političkih stranaka, piše u izvještaju čiji je naslov "Zemlje u tranziciji 2011".

U dokumentu se dodaje da su novinari u BiH veoma često predmet "političkih napada i prijetnji".

BiH je u novom izvještaju Freedom Housea dobila manju ocjenu i u oblasti pravosuđa, jer, kako se navodi, pravosudni sistem ne ispunjava evropske standarde kada je riječ o nezavisnosti, efikasnosti ili kvalitetu pravosuđa.

Prošle godine nije bilo suštinskog napretka u ovim oblastima. Pravosudni sistem je suviše kompleksan i neefikasan, sa velikim zaostatkom u rješavanju slučajeva, piše u izvještaju.

Freedom House daje ocjenu 1 za najbolje do 7 za najgore stanje na nekom od sedam društvenih područja; korupciji, nezavisnosti medija, izbornom procesu, građansko društvu, demokratskom upravljanju, upravi na lokalnom nivou, te pravosuđu.

Kada je riječ o regionu, skroman napredak ostvarile su Srbija i Hrvatska, koje imaju identičnu ocjenu 3,64, dok su nazadovanje, pored BiH, zabilježili Kosovo, Makedonija i Crna Gora. Tri najgore rangirane zemlje su Turkmenistan i Uzbekistan, sa ocjenom 6,9 i Belorusija, sa ocjenom 6,57.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: