BiH
6

Bh. lideri sutra na sastanku u Mostaru o odluci Sejdić-Finci

SRNA
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Martin Raguž pozvali su specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena da sutra u Mostaru bude domaćin sastanka ove dvije stranke, SDP-a, SBB-a i SDA, na kojem bi se razgovaralo o "modelu minimalne multietničke podrške", koji su dva HDZ-a predložila kao rješenje za provođenje odluke "Sejdić – Finci".

Čović je rekao da će se nastojati, prije odlaska u Brisel 10. oktobra, da se u Federaciji BiH postigne dogovor o modelu koji su predložili dva HDZ-a.

Pojašnjavajući "model minimalne multietničke podrške", Čović je napomenuo da je riječ o direktnom izboru i da je u njemu FBiH jedna izborna jedinica, da se svaki građanin može prijaviti i učestvovati na izborima, biti biran i birati, a da su kantoni podizborne jedinice.

Da bi neko bio izabran za člana Predsjedništva BiH mora biti pobjednik u bar jednoj podizbornoj jedinici, odnosno kantonu. Ako nije, gubi šansu da bude član Predsjedništva bez obzira na ukupan broj glasova.

"Ako jedan član Predsjedništva sa najvećim brojem glasova ima podršku u tri ili dva kantona, njemu se uparuje drugi član koji ima pobjedu u druga tri kantona, ako ne u tri onda dva ili jednom. I prepoznaju se kantoni po posljednjem popisu stanovništva kao većinski nekog od naroda", rekao je Čović.

On je naglasio da ovaj model uvažava većinu primjedaba koje su dale stranke iz FBiH i da će, kako je ocijenio, riješiti pitanje "Sejdić - Finci".

"U Brisel dva HDZ-a idu sa usaglašenim stavom, a hoće li taj stav biti usaglašen sa drugim strankama, to je veliko pitanje. Da smo to željeli ove četiri godine otkako je donesena odluka suda u Strazburu, mogli smo to uraditi na istim ovim načelima. Čim se dogovorimo sa jednom bošnjačkom strankom, druga je apriori protiv, ma šta da je na stolu. Ako se vodimo tim iskustvom, onda ne treba zračiti nekim pretjeranim optimizmom", dodao je Čović.

On je naveo da su svi modeli razrađeni, čak pet i više, te da je besmisleno više ih razrađivati. "Ovo je model koji bi trebalo da podrži 90 odsto ljudi, bez bilo kakve diskriminacije i podjele", dodao je Čović.

Čović je pojasnio da ovaj najnoviji model nije onaj koji je bio predložen u martu u Briselu.

On nije mogao reći ko bi mogao podržati ovaj model. "Moj optimizam ide na to da bilateralno imamo zavidan nivo usaglašenosti sa svim strankama", dodao je Čović.