|

Bh. lideri moraju preusmjeriti pažnju na pitanja EU integracija

Bh. lideri moraju preusmjeriti pažnju na pitanja EU integracija
0
S
Sarajevo-x.com
16.11.2009. u 09:35
5
komentara
0

dijeljenja
Bh. lideri moraju preusmjeriti pažnju na pitanja EU integracija Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u nedjelju navečer se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom.
Visoki predstavnik i EUSR je informirao ministra vanjskih poslova Žbogara o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila na putu evroatlantskih integracija, o ispunjavanju uslova za zatvaranje OHR-a i tranziciji ka misiji predvođenoj Evropskom unijom, kao i o sveukupnim naporima koji se trenutno poduzimaju kako bi Bosna i Hercegovina postala efikasnija država.

Zabrinut zbog trogodišnjeg političkog zastoja koji je ugrozio provođenje ključnih reformi i rezultirao zahlađenjem odnosa između lidera koalicije na vlasti, visoki predstavnik i EUSR Inzko i ministar vanjskih poslova Žbogar su se složili da će EU i međunarodna zajednica nastaviti s radom kako bi Bosna i Hercegovina prerasla u stabilnu i održivu demokratsku zemlju na putu ka integraciji u Evropsku uniju.

Ministar vanjskih poslova Žbogar je podvukao da je BiH važan partner za Sloveniju: "Naša zajednička prošlost, lične veze i trgovina znače da imamo poseban interes da osiguramo da Bosna i Hercegovina postigne napredak ka EU", rekao je Žbogar. "Brine nas što prečesto viđamo da se trgovina i ekonomija potiskuju u drugi plan."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je rekao: "Naš cilj je da normaliziramo status ove zemlje kako bi ona nastavila svojim putem ka punoj integraciji u evropske i evroatlantske institucije kao suverena i stabilna demokratska zemlja. Bosanskohercegovački političari moraju preuzeti odgovornost za budućnost njihove zemlje", zaključio je Inzko.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...