{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. lideri moraju preusmjeriti pažnju na pitanja EU integracija

S
16.11.2009. u 09:35
0
5
Bh. lideri moraju preusmjeriti pažnju na pitanja EU integracija
0
Bh. lideri moraju preusmjeriti pažnju na pitanja EU integracija
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u nedjelju navečer se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom.
Visoki predstavnik i EUSR je informirao ministra vanjskih poslova Žbogara o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila na putu evroatlantskih integracija, o ispunjavanju uslova za zatvaranje OHR-a i tranziciji ka misiji predvođenoj Evropskom unijom, kao i o sveukupnim naporima koji se trenutno poduzimaju kako bi Bosna i Hercegovina postala efikasnija država.

Zabrinut zbog trogodišnjeg političkog zastoja koji je ugrozio provođenje ključnih reformi i rezultirao zahlađenjem odnosa između lidera koalicije na vlasti, visoki predstavnik i EUSR Inzko i ministar vanjskih poslova Žbogar su se složili da će EU i međunarodna zajednica nastaviti s radom kako bi Bosna i Hercegovina prerasla u stabilnu i održivu demokratsku zemlju na putu ka integraciji u Evropsku uniju.

Ministar vanjskih poslova Žbogar je podvukao da je BiH važan partner za Sloveniju: "Naša zajednička prošlost, lične veze i trgovina znače da imamo poseban interes da osiguramo da Bosna i Hercegovina postigne napredak ka EU", rekao je Žbogar. "Brine nas što prečesto viđamo da se trgovina i ekonomija potiskuju u drugi plan."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je rekao: "Naš cilj je da normaliziramo status ove zemlje kako bi ona nastavila svojim putem ka punoj integraciji u evropske i evroatlantske institucije kao suverena i stabilna demokratska zemlja. Bosanskohercegovački političari moraju preuzeti odgovornost za budućnost njihove zemlje", zaključio je Inzko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: