{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. građani iz Australije uručili novu pomoć žrtvama poplava u BiH

30.7.2014. u 09:53
7
5
Bh. građani iz Australije uručili novu pomoć žrtvama poplava u BiH
7
Vijeće BiH organizacija Australije je prošlog četvrtka uručilo treću turu humanitarne pomoći žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini.
Donacije su ovog puta podijeljene u selu Kolići, zaseoku Starkuće, na Bistričaku kod Zenice gdje su poplave kompletno uništile cijelo selo i gdje je u roku od nekoliko sati 18 kuća nestalo, srušeno, devastirano poplavama, dok je selo Kolići iznad sela Starkuće bilo otcijepljeno i natopljeno poplavama.

Vijeće BiH organizacija Australije u ime građana koji su povjerili svoje donacije za žrtve poplava, zajedno sa Udruženjem Kupujmo domaće, podijelili su sve i jednom domaćinstvu u selu Kolići i dva manja sela u okruženju, uključujući bivšim stanovnicima sela Starkuće, humanitarne pakete hrane, ukupno 88 paketa u vrijednosti od 5.000 KM, te uručili novčanu donaciju u iznosu od po 500 KM svakoj porodici (ukupno 18 porodica) čije kuće su kompletno srušene u selu Starkuće.

"Nijedna slika ne može adakvatno prikazati stravične scene, prizore srušenih kuća, brda koja su jednostavno tonula i sa sobom gutala sve s površine zemlje. Tamo gdje su nekada bile kuće, bašte, mir i prirodna ljepota, sad su provalije, ostaci kuća, i blijeda lica ljudi koji su preko noći još jednom sve izgubili. Prvi put su bili žrtve rata, nakon kojeg su ponovo svoje domove izgradili i nastavili živjeti u dosta teškim uslovima. Sad su ponovo sve izgubili, ali na toj zemlji više nikada neće moći ponovo izgraditi ni kuću ni započeti novi život. Za sad su zbrinuti u kolektivnom smještaju u kasarni u Zenici, izgubljeni i odbačeni", navode iz Vijeća.

Predstavnici sela Starkuće i Kolići uputili su riječi zahvalnosti svim donatorima iz Australije i zamolili da se svi koji su van BiH bore za njih, da im pomognu da vlasti u BiH ne okrenu leđa žrtvama poplava i klizišta u manjim mjestima, da ne budu zaboravljeni i odbačeni.

Iz Vijeća su zahvalili svim donatorima za njihovu nesebičnu podršku, suosjećanje sa žrtvama i povjerenje koje uvijek daju Vijeću bh. organizacija kad su humanitarne akcije u pitanju.

"Naša odlučnost, efikasnost i transparentnost našeg rada su razlozi vašeg povjerenja i iskreno se zahvaljujemo u ime onih kojima je pomoć najpotrebnija.
Mi naravno idemo dalje s radom i akcijama, a naša sljedeća akcija se priprema za pomoć pred nastupajuću zimu", saopćili su iz Vijeća putem svoje Facebook stranice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: