BiH
1

BH-Gas podnio kontratužbu protiv firmi Monter i GP Put

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Privredno društvo BH-Gas d.o.o. Sarajevo Arbitražnom sudu Vanjskotrgovinske komore BiH podnijelo je kontratužbu protiv konzorcija firmi Monter strojarske montaže d.d. Zagreb i GP Put d.d. Sarajevo, izvođača radova na projektu “Gasifikacija Srednjobosanskog kantona“.

BH-Gas kontratužbom traži naknadu štete, u iznosu većem od 12 miliona KM, zbog loše izvedenih radova na gasovodu, te naknadu izgubljene dobiti društva, saopšteno je iz ove kompanije.

BH-Gas je kontratužbu podnio nakon raskida ugovora i neuspjelih pregovora sa izvođačem radova o mirnom rješenju spora. Konzorcij hrvatske firme Monter strojarske montaže d.d. Zagreb i GP Put d.d. Sarajevo, u januaru 2012. godine potpisao je Ugovor o gasifikaciji Srednjobosanskog kantona – izgradnja gasovoda, vrijedan više od 40 miliona KM. Ugovor je raskinut u martu 2014. godine zbog napuštanja gradilišta od predstavnika Konzorcija, te nedostataka u izvođenju radova.

"Uprava BH-Gasa d.o.o. Sarajevo na čelu sa direktorom Mirzom Sendijarevićem, na ovaj način nastavlja aktivnosti s ciljem zaštite imovine Federacije BiH. Uprava je u protekle dvije i po godine poduzela niz aktivnosti usmjerenih na rješavanje nagomilanih problema u ovom preduzeću, s ciljem stabilizacije njegovog poslovanja, zaštite radnih mjesta uposlenika u društvu BH-Gas d.o.o. Sarajevo, te zaštite javnih interesa i javnih sredstva Federacije BiH", navodi se u saopštenju.

Vezani članci